Protecția Copilului. Cazul care a șocat părinții. Norvegia dă înapoi

Norvegia urmează să revizuiască o serie de decizii controversate privind protecția copilului, fiind implicat un expert condamnat pentru descărcarea a sute de mii de imagini de abuz sexual asupra copiilor, potrivit BBC.

Norvegia are o istorie de peste 100 de ani de reglementări în privinţa protecţiei copilului, numărându-se printre primele ţări care a introdus un astfel de act. Din 1992, de binele minorilor se ocupă Barnevernet, Serviciul de Protecţie a Copilului. Misiunea sa e să se asigure că toţi minorii care trăiesc în condiţii ce le pun în pericol dezvoltarea şi sănătatea primesc ajutorul necesar. Pe lângă asigurarea unei legislaţii care să protejeze drepturile copilului, Norvegia investește şi financiar în sistemul de protecție a minorului. Cu toate acestea, sistemul nu a fost ferit de controverse. Cazul Bodnariu nu este singurul care a atras atenţia presei internaţionale.

În prezent, Norvegia urmează să revizuiască o serie de decizii privind protecția copilului în care a fost implicat un expert condamnat la închisoare pentru descărcarea a sute de imagini cu copii abuzaţi. Mulți ani, un psihiatru a jucat un rol cheie în recomandările privind îngrijirea copiilor. A recomandat ridicarea copiilor din familiile în care se considera că sunt abuzaţi. El a fost condamnat la doi ani de închisoare de către un tribunal din Oslo în aprilie 2018. 

Decizia de a revizui cazurile sale este urmarea unei dezbateri publice declanșate de o investigație a BBC. O familie, ai cărei doi copii au fost plasați în asistență maternală ca urmare a unei intervenții a psihiatrului, a fost reunită recent după o hotărâre judecătorească. Povestea familiei Armesens a apărut în investigația BBC.

Serviciul Pentru Protecţia Copilului din Norvegia, Barnevernet, a fost atacat de unii părinți și de profesioniști din domeniul protecției copilului, care spun că adesea copiii sunt plasați în îngrijire fără o justificare adecvată.

Expert în Protecția Copilului  

Un psihiatru, în vârstă de 56 de ani, a recunoscut că a descărcat aproape 200.000 de fotografii și mai mult de 12.000 de videoclipuri care arată abuzul sexual sau sexualizarea copiilor. Psihiatrul, care face apel împotriva sentinței sale, a declarat că vizionează materialul timp de 20 de ani. Era numit în comisia de experți care supraveghează recomandările de îngrijire a copilului în Norvegia. De asemenea, angajat ca expert de diferite autorități locale din întreaga țară.

Consiliul Superior al Sănătății a declarat, după condamnarea sa, că nu va reexamina cazurile anterioare în care a fost implicat, în ciuda apelurilor unor părinți de a face acest lucru.

Cum a răspuns Norvegia

În iunie, Ministerul Copiilor și Egalității a declarat pentru BBC că nu a putut să comenteze cazul. Acum, însă, a cerut autorităților locale să analizeze cazurile anterioare ale psihiatrului. 

Borge Tomter, care se ocupă de protecţia copilului la minister, a declarat: „Cred că vom analiza toate cazurile, dacă va fi posibil”. Psihiatrul a declarat acum 10 ani că a fost angajat ca expert în 50-75 de cazuri privind protecţia copilului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel