Proprietățile și beneficiile păstârnacului. Cum să-l consumi pentru cele mai bune rezultate

Proprietățile și beneficiile păstârnacului. Cum să-l consumi pentru cele mai bune rezultate. Sursa foto: freepik.com
Proprietățile și beneficiile păstârnacului. Cum să-l consumi pentru cele mai bune rezultate. Sursa foto: freepik.com

Păstârnacul este o plantă care aparține familiei Apiaceele, denumită și Umbelifere.

Leguma este o rădăcină albă, care seamănă cu un morcov. Păstârnacul se culege primăvara și iarna, după primul îngheț. Se cultivă în grădină sau crește spontan de-a lungul marginilor câmpurilor.

Din această legumă putem pregăti preparate sănătoase și originale. Păstârnacul este folosit, în principal, la prepararea piureurilor, a supelor și a garniturilor. Cea mai simplă metodă de prepararea a acestei legume este fierberea. Rădăcina de păstârnac are un gust acru și se mănâncă ca legumă după gătit. Frunzele de păstârnac seamănă cu pătrunjelul.

Supă de păstârnac și ghimbir, perfectă pentru detoxifiere. Rețeta este simplă

Păstârnacul de cultură conține de obicei aproximativ 80% apă, 5% zaharuri, 1% proteine, 0,3% grăsimi și 5% fibre vegetale. Păstârnacul este deosebit de bogat în săruri minerale, în special potasiu. De fapt, 100 de grame de păstârnac oferă aproximativ 375 mg de potasiu.

Este o sursă de vitamine B și vitamina C. Din păcate, vitamina C, prezentă în rădăcina crudă, se deteriorează odată cu gătirea. Majoritatea vitaminelor și mineralelor conținute în rădăcina de păstârnac se găsesc lângă coajă. Din acest motiv, păstârnacul trebuie gătit întreg sau curățat subțire.

În ceea ce privește consumul de păstârnac fiert, 100 de grame furnizează 71 de calorii, 4 grame de fibre, 5 grame de zaharuri, 1 gram de proteine ​​și conțin 4% calciu, 22% vitamina C și 3% fier.

100 de grame de păstârnac fiert fără sare oferă 13 mg de vitamina C, 1 mg de vitamina E, 58 mcg de acid folic, 37 mg de calciu, 29 mg de magneziu, 367 mg de potasiu, 10 mg de sodiu și 1,7 mcg de seleniu. Păstârnacul, ca toate alimentele de origine vegetală, nu conține colesterol. Sarcina glicemică estimată pentru păstârnacul fiert este de 6.

Tartă cu ceapă, o combinație de aluat sfărâmicios și o umplutură delicioasă
 

 

Proprietățile și beneficiile păstârnacului

 

Consumul de păstârnac are mai multe beneficii pentru sănătate, în special, datorită prezenței antioxidanților cărora le sunt atribuite proprietăți antiinflamatorii, antifungice și anticancerigene.

Conținutul bun de fibre din păstârnac este util pentru prevenirea constipației și pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge. Vitamina C, prezentă în păstârnac, este un antioxidant puternic, solubil în apă, care este ușor disponibil organismului.

Bogată în fibre și proteine, ​​supa de ciuperci este recomandată de nutriționiști. O porție are 190 de calorii

Vitamina C ajută corpul să mențină țesutul conjunctiv, pielea, dinții și gingiile sănătoase. Proprietățile antioxidante ale păstârnac ne protejează de boli și de acțiunea radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea.

Păstârnacul este, de asemenea, considerat benefic pentru conținutul său de vitamina K, vitamina E și acid folic. Păstârnacul este o sursă de potasiu, printre diferitele săruri minerale pe care le conține. Potasiul este o componentă importantă a fluidelor celulare și corporale, care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, contracarează efectele aportului excesiv de sodiu, care poate duce la hipertensiune arterială.

Calciul, un element necesar pentru oase, vasele de sânge și mușchi. Ce alimente conțin acest oligoelement util

Consumul de păstârnac este recomandat pentru toate persoanele, fiind considerat sănătos. Excepție fac persoanele care au alergii la păstârnac sau  la alimente vegetale din familia Apiaceele, care pot da naștere alergiilor încrucișate.

Consumul de păstârnac la persoanele sensibile poate declanșa sindromul de alergie bucală, cu mâncărime, roșeață a ochilor și senzație de arsură la buze și limbă. Persoanele care au alergii la nuci, smochine, morcovi și pătrunjel pot dezvolta sensibilitate încrucișată la păstârnac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel