Proprietarul lanțurilor Leonardo, Florin Panea, acuzat de evaziune fiscală de 53 de milioane de lei. Are averea sub sechestru

FOTO: Facebook @ Leornardo
FOTO: Facebook @ Leornardo

Florin Penea, care a păgubit statul cu 53 de milioane de lei, este inculpat într-un dosar de evaziune fiscal. Averea sa este pusă sub sechestru.

Afaceristul Florin Panea, proprietarul lanțului ”Leonardo”, a fost inculpat pentru fraudă, iar averea sa a fost pusă sub sechestru într-un dosar de evaziune fiscală de 53 de milioane de lei, scrie Adevărul.

Potrivit sursei menționate, măsurile au fost dispuse parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor cae a preluart dosarul de evaziune de la procurorii DIICOt, într-un dosar care vizează afaceri derulate de Panea cu firme ”fantomă” în perioada 2011-2015.

Concret, între 4 ianuarie 2011 și 4 martie 2015, în calitate de administrator al grupului ”Leonardo”, Florin Panea a înregistrat în evidențele contabile și fiscale 705 facturi fictive privind achiziții de încălțăminte, îmbrăcăminte, marochinărie și accesorii.

Astfel, facturile au fost emise pentru cinci firme cu sediul în București și una cu sediul în Oradea, firme denumite de anchetatori ca ”firme bidon” și care, la rândul lor, au declarat în mod fictiv achiziții de la alte societăți economice dn țară, pentru a crea o aparență de normalitate.

Potrivit anchetatorilor, mărfurile ai existat, însă au fost preluate direct, fie de la furnizorii intracomunitari din Italia ai firmelor deținute de Panea, fie din complexul Dragonul Roși din București.

Cele șase firme au fost interpuse în tranzacțiile intracomunitare pentru a se realiza un circuit de documente fictiv, fapt ce i-a permis afaceristului să creeze TVA deductibilă și să se poată sustrage de la plata TVA-ului rezultat din valorificarea mărfurilor achiziționate.

Potrivit sursei menționare, parte dintre sumele obținute au fost reintroduse în circuitul comercial, în timp ce o altă parte a fost transferată, în mod repetat, prin mai multe conturi bancare ce aparțin firmelor implicate în acest circuit.

Pagubă uriașă, sechestru pe avere

Mai mult, în finalul acestui circuit al banilor, aceștia au fost retrași de reprezentanții legali ai societăților economice, direct de la bancă sau prin sistemul rețeaua de ATM-uri, fiind folosite în acest sens explicații și documente fictive.

Astfel, paguba totală s-a ridicat la suma de 53 de milioane de lei, valoare pentru care atât Florin Panea, cât și complicii săi, afaceriști români, libanzi și sirieni, Ioan Chiriţoiu, George Pârcălab, Lakkis Naji, Matar MHD Khir, El Lakkis Ali, Matar Ali, Mattar Hassa , care sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Totodată, anchetatorii au dispus instituirea de sechestre asiguratorii pe proprietăţile deţinute de inculpaţi.

”În perioada 15-17 noiembrie 2023, au fost aplicate  sechestre pe 3 clădiri nerezidenţiale, 1 apartament, o vilă de locuit, 2 spaţii comerciale şi 19 terenuri situate în Bihor, Giurgiu, Ilfov, Constanţa, Prahova, Călăraşi, Bucureşti, în valoare totală de circa 48 milioane lei”, se arată în comunicatul procurorilor, potrivit presei locale.

Un alt comunicat, al Poliției Bihor, precizează că în acest dosar prejudiciul total, cel imputat tuturor inculpaților din dosar, este dublu decât cel reținut lui Panea.

”Prejudiciul cauzat astfel bugetului consolidat al statului, de către bărbatul de 53 de ani (Florin Panea - n.r.), este de 26.579.381 de lei, reprezentând TVA dedusă nelegal, iar prejudiciul total cauzat astfel bugetului de stat este de 53.158.762 de lei”, se arată în informarea IPJ Bihor, diferenţa reprezentând paguba provocată bugetului public de complicii afaceristului.

Citește și: Percheziții în 4 județe din România, în două dosare penale de evaziune fiscală şi obţinere ilegală de fonduri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel