Proiectul ordonanţei "TĂIERILOR", publicat - DOCUMENT. Ce reduceri se vor face

Ministerul Finanţelor a publicat pe site, la secţiunea Proiecte de acte normative, Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

"Potrivit prevederilor Legii responsabilității fiscal-bugetare, nr.69/2010, republicată, Ministerul Finanțelor elaborează strategia fiscal-bugetară pe un orizont de 3 ani. Astfel, în baza prevederilor acestui act normativ, trebuie elaborată Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2021-2023. Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2021-2023 stabilește principiile, obiectivele și prioritățile fiscal-bugetare ale Guvernului pentru perioada respectivă.

Politica fiscală prociclică practicată  de România în ultimii ani, a condus la epuizarea spațiului fiscal necesar pentru stimularea economiei în perioadele de recesiune și poate constrânge sever politica fiscal-bugetară  în perioadele economice dificile, cum este cea generată de pandemie. Dacă la criza precedentă apropape toate statele Uniunii Europene erau în procedură de deficit excesiv, acum numai România se regăsește în această situație.

Deficitul bugetar al României are o natură structurală (indusă de de reduceri de taxe și impozite și majorarea unor cheltuieli permanente), mai puțin generată de pandemie. Deficitele înalte devin greu de gestionat în perioadele de criză din cauza creșterii aversiunii la risc a investitorilor externi de care depinde finanțarea acestora.

În prezent, în ceea ce privește politica bugetară, pentru România a fost declanșată procedura de deficit excesiv (EDP) întrucât deficitul ESA a depășit pragul stabilit de reglementările europene de 3% din PIB în anul 2019", se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

Proiectul şi Nota de fundamentare pot fi citite aici.  

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy