Proiectul Generation Z, inițiat de o elevă din Capitală, în competiția finală premiul European Charlemagne Youth Prize

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Proiectul Generation Z, inițiat și coordonat de eleva Maia Pricopie de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, este în competiția finală pentru marele premiu European  Charlemagne Youth Prize, acordat de Parlamentul European.

Joi, 30 septembrie 2021, la Aachen, în Germania, va avea loc ceremonia de decernare a marelui premiu European Charlemagne Youth Prize, acordat de Parlamentul European.

România este reprezentată în competiția finală de Proiectul Generation Z, realizat de un grup de elevi de la Colegiul Național „Mihai  Viteazul” din București, proiect inițiat și coordonat de Maia PRICOPIE. Grupul de liceeni este format din: Ilinca PAVEL și Cristian CRISTACHE, management, Robin BUCUR și Vicențiu MIHĂILĂ, marketing, respectiv  David ISTRATI, tech. În timp, echipa a ajuns să includă alți opt elevi, din diferite licee din țară, și trei  voluntari, elevi de liceu în Luxemburg, Germania și Belgia. 

Proiectul Generation Z

Proiectul Generation Z a debutat în anul 2019 ca o activitate extracurriculară, desfășurată în cadrul  Colegiului Național „Mihai Viteazul”, care a constat în principal în facilitarea unui dialog direct cu  personalități din România, dar și din alte țări, pe teme de interes pentru elevi, precum:

- problema refugiaților (invitată: Ambasador Nisreen Rubaian, UN High Commissioner for  Refugees), 

- explorarea cosmosului și colaborarea între națiuni (invitat: Dumitru Prunariu),

- cărțile și făuritorii lor (invitat: Bogdan Hrib, fondator al Editurii Tritonic), 

- universitățile în SUA (invitați: Besty Boze, Mirta Martin, Dan Hurley, președinți ai unor  universități și asociații academice din SUA), 

- creativitate și antreprenoriat (invitat: Vlad Drăgușin, absolvent al Colegiului Național „Mihai  Viteazul” și fondator al companiei Candylab, din New York), 

- mediul și dezvoltarea durabilă (invitat: Carmen Preising, înalt funcționar în cadrul Comisiei  Europene).

Totul s-a mutat în mediul online

Pandemia, o problemă globală, a obligat echipa Generațion Z să organizeze în mediul online toate dezbaterile, desfășurate inițial numai în spațiile Colegiului Național „Mihai Viteazul”. Această schimbare  a reprezentat însă și o oportunitate, ca urmare a faptului că a reușit astfel să extindă lista de invitați și  audiența, dincolo de limitele distanțelor fizice.

Proiectul a beneficiat de la bun început de sprijinul conducerii Colegiului Național „Mihai Viteazul”, de  interesul elevilor din liceu, având o participare neobișnuit de mare pentru tipul acesta de activități  extracurriculare, de atenția presei din România și de o audiență care a devenit internațională (Albania,  Belgia, Canada, India, Italia, Luxemburg, Mexic, Singapore), în momentul în care evenimentele au fost  organizate online și s-au desfășurat integral în limba engleză. 

Participarea Proiectului Generation Z la competiția European Charlemagne Youth Prize a fost rezultatul  unei analize interne serioase, care a inclus consultarea conducerii Colegiului Național „Mihai Viteazul” și întâlnirea online cu o echipă coordonată de Excelența Sa, doamna ambasador Luminița ODOBESCU, Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană. 

Proiect câștigător

Pe 31 martie 2021, Biroul Parlamentului European, la București, a făcut următorul anunț: „Proiectul Generation Z, inițiat de o elevă de la Colegiul Național Mihai Viteazul din București, Maia PRICOPIE, împreună cu colegii ei și un grup de voluntari din Luxemburg, Germania și Belgia, a fost  desemnat câștigător din partea României pentru Premiul Charlemagne.” 

Toți cei 27 de câștigători naționali au intrat în competiție pentru marele premiu European Charlemagne Youth Prize, care va fi acordat de Parlamentul European.

Festivitatea de premiere pentru câștigătorii  naționali ai celor 27 de state EU este programată să aibă loc în cadrul unor evenimente mai ample, în  perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2021, la Aachen. Tot cu acest prilej, vor fi anunțate și cele mai  bune proiecte la nivel european. Din partea echipei Generation Z, la festivitatea de premiere de la  Aachen, va participa Ilinca PAVEL, elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. Maia  PRICOPIE, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului Generation Z, aflată acum în SUA, în cadrul unui program educațional FLEX, va participa la anumite evenimente organizate la Aachen, în format online. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel