EXCLUSIV  Proiectul ”Dublă cetățenie pentru românii din Spania, o sanșă uriașă. Iulian Lorincz: Avem petiţii lansate, mii de români doresc asta

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Se pregăteşte un proiect de lege de mare importanţă pentru românii din Spania. Dacă va fi aprobat, aceştia ar putea avea simultan cetăţenia spaniolă şi cea română. În acest moment, legislaţia din Spania interzice românilor să deţină dublă cetăţenie. 

Spania are o comunitate importantă de cetățeni români, existând orașe întregi locuite de români.

”Zona Castellon era 90% românească. Cum se prezintă astăzi situația? S-au mai răsfirat românii sau integrat? Mă uitam la niște statistici care privesc numărul de locuitori  pe naționalități și am văzut că numărul de români este în continuă scădere în Spania.

De ce este asta. Oare fiind că renunță la cetățenia română sau că se duc în alte părți”, l-a întrebat Bogdan Bolojan în cadrul emisiunii Vești bune de acasă, de la Știri Diaspora, pe Iulian Lorincz, deputat de Diaspora.

”Am stat aproape de zona Castellon, am stat în Valencia, cunosc foarte bine și Castellon, și sunt legat în continuare de Spania, toată familia mea este în Spania.

Gândiți-vă că în 2006, 2007, 2008 erau 1,1 milioane de români, declarați oficial, legal, în Spania, acum au rămas 664.000, conform datelor Institutului Național de Statistică din Spania pe anul 2022.

Foarte mulți români au plecat în alte țări, nu s-au întors în țară. Au plecat în Marea Britanie, în Germania, în Franța. Practic, au emigrat a doua oară.

Categoric, situația Spaniei din punct de vedere financiar și al oportunităților de a avea un job stabil sunt mai mici decât în țări precum Franța, Germania, Marea Britanie, inclusiv țările nordice, Suedia sau Norvegia, și mulți au plecat. 

Dacă tot vorbim de Castellon, țin minte că în 2006-2007 efectiv ajungeau foarte multe autobuze pline de români care se duceau direct la muncă, pentru că era foarte mult de muncă atunci. Spania era atunci într-un moment, din punct de vedere economic, bun și se ofereau foarte multe locuri de muncă. Acum, mi se pare că s-a mai stabilizat numărul de români.

Avem un proiect foarte important pentru românii din Spania care se numește Dublă cetățenie pentru românii din Spania.

Constituția Spaniei face referire la unele țări care au o istorie comună cu Spania, cum ar fi țările din America Latină și doar persoanele acestea pot avea dublă cetățenie.

Dacă tu ceri cetățenie spaniolă, trebui să renunți la propria cetățenie plus, trebuie să plătești o taxă la statul român de 600 de euro la Consulat.

Acum s-a creat un grup interguvernamental între Guvernul Spaniei și Guvernul României, la sfârșitul anului trecut, să se pună pe agendă discuția aceasta, ceea ce este foarte important.

Avem și petiții lansate, avem mii de semnături din partea cetățenilor români care își doresc acest lucru.

Ca să fie clar, dacă nu ai cetățenie spaniolă nu poți să faci magistratură în Spania, adică să fii magistrat la nivel înalt, nu poți să faci parte din Corpul Național de Poliție, nu poți să fii militar.

De exemplu, un șir foarte mare de  magazine sunt sub firma Mercadona Espania, o firmă privată care spune că doar cetățeni spanioli pot munci acolo. Ceea ce este oarecum discriminatoriu. Și ne dorim foarte mult, sunt foarte mulți români care plătesc taxe de ani de zile acolo, și-au cumpărat case, au investit și mi se pare că este un drept pe care îl merită românii”, a explicat deputatul Iulian Lorincz necesitatea acestui proiect de lege.

Lorincz: Avem speranță. Franța era fix cum este România la ora actuală

De asemenea,  mai spune Iulian Lorincz, ”avem speranță, pentru că în 2021, în martie, Spania și Franța au semnat un acord bilateral. Franța era fix cum este România la ora actuală. Nu putea să aibă cetățenie cu statul spaniol decât dacă pierdea cetățenia franceză.

După acest acord bilaterale, între cele două Ministere ale Afacerilor Externe ale celor două țări și ale celor două guverne, acum, Franța poate avea dubla cetățenie cu Spania fără să piardă cetățenia franceză.

Deci există un mod de a nu modifica Constituția. ci de a avea acorduri bilaterale, în așa fel încât să existe această posibilitate de a avea dublă cetățenie și categoric noi ne luptăm pentru asta. Avem discuții și cu partide parlamentare din Spania, trimitem diferite petiții, scrisori, către parlamentari din Spania, pentru că ține, până la urmă, de cele două Guverne, cele două parlamente din Spania și România”, a mai spus deputatul Iulian Lorincz.

Mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel