EXCLUSIV  Proiectele prin fonduri europene finanțate direct de bănci, "o noutate absolută". Câciu: Banii se primesc imediat

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află ce declarații a făcut Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, despre fondurile europene.

„Lucrez acum cu Asociația Română a Băncilor la un parteneriat, care va fi până la urmă într-un act normativ, în care băncile să finanțeze fondurile europene”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în cadrul emisiunii ”Interviurile DCNews”.

„Ar fi o noutate absolută, până acum nu se întâmplă lucrul acesta”, a menționat analistul politic Bogdan Chirieac.

„Da, vă explic sistemul foarte pe scurt. În sistemul clasic depuneai un proiect, era evaluat și după care până la contractare trebuia să vii cu dovada că poți să finanțezi proiectul și te duceai să iei un credit. Eu nu vreau să te duci după ce ai fost selectat să mai iei un credit. În momentul în care ai fost selectat în comisia aceea de evaluare, banca îți face analiza de solvabilitate, deci, este un criteriu de evaluare. Și îți dă finanțare imediat cum ți-am semnat contractul. Garanția acelui contract este statul român, eu, ca autoritate contractantă cât am semnat, am garantat că proiectul acela a trecut de toate elementele de evaluare.

Banca, parte din proces

Nu mai trebuie să mai vină altcineva ulterior, o bancă sau un instrument financiar. Banca este partea procesului de evaluare și banii se primesc imediat. Se trag împrumuturile de către beneficiar, își face proiectul, când vine cu decontul nu primește banii de la MIPE beneficiarul, îi primește banca, e rambursare credit. Este o relație tripartită care trebuie făcută printr-un act normativ cu o dobândă rezonabilă care să fie fixă. Deci, lucrurile acestea încă le discutăm astfel încât să venim cu un astfel de proiect”, a explicat ministrul Câciu.

„Nespecialiștii consideră probabil că e o cozerie asta, să bagi și banca. Nu, e o revoluție, fiindcă până acum băncile nu finanțau și asta era și problema în proiectele de infrastructură. Trebuia să iei o companie, dau la întâmplare - din Austria, fiindcă banca austriacă de la București îi dădea scrisoare de garanție bancară doar companiei austriece, nu firmei în România, despre asta este vorba. Acum, firma din România cu banca - și banca poate câștiga bine din acest aspect, că banca trebuie să câștige”, a precizat Chirieac.

Intermediere financiară

„Crește gradul de intermediere financiară. Ne plânge că avem un grad de intermediere financiară scăzut. De ce? Pentru că în general este fondul de rulment, cum îi zicem, rulajul curent al oricărei companii. Aici discutăm de credite, discutăm de investiții, discutăm de angajamente și atunci crește și gradul de intermedie financiară. Când crește gradul de intermediere financiară, crește gradul de capitalizare a băncilor. De ce? Mare parte din băncile din România sunt sucursale ale unor bănci mari. Dacă ele arată o plajă de investiții, automat primesc și bani din afară”, a mai explicat Câciu.

Urmărește emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel