Proiecte de 3 miliarde de euro, promovate de Ministerul Mediului

Fonduri europene
Fonduri europene

Programul investițional din fonduri europene propus de către Ministerul Mediului, pentru perioada de finanțare 2021-2027, însumează aproximativ 3 miliarde de euro.

Viitoarele investiții vizează, în special, sectorul gestionării deșeurilor, calitatea aerului și biodiversitatea. România a propus partenerilor europeni un amplu program de investiții ce vizează viitorul exercițiu financiar: infrastructură de colectare separată, sisteme inteligente pentru implementarea principiului „plătește pentru cât arunci”, modernizarea infrastructurii de sortare a deșeurilor, investiții în biodigestoare anaerobe pentru producția de GNC (gaz natural comprimat), investiții în autogunoiere care să funcționeze cu GNC și în sisteme de producere a combustibililor alternativi.

Scopul nostru trebuie să fie implementarea economiei circulare, adică reintroducerea deșeurilor în fluxul economic, iar cantitatea depozitată să tindă spre zero. Este o măsură care ajută deopotrivă la protejarea mediului și oferă un impuls asupra economiei, mai ales în privința producerii combustibililor alternativi”, a afirmat secretarul de stat Iulian Stana.

În ceea ce privește îmbunătățirea calității aerului, au fost propuse investiții pentru trecerea în domeniul rezidențial a centralelor de apartament, care funcționează pe lemn sau cărbune, la termocentrale care să funcționeze pe gaz sau pe curent.

Rețeaua Natura 2000

Un alt domeniu aflat pe agenda reuniunii experților români cu reprezentanții Comisiei Europene a fost biodiversitatea. Au fost propuse investiții în ariile protejate care fac parte din Rețeaua Natura 2000, în infrastructura verde la nivel urban și în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Absorbția cât mai multor fonduri europene, prin transpunerea lor în proiecte, atât la nivelul Ministerului Mediului, cât și la nivel privat sunt considerate esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii de mediu. Finanțările provenite din fondurile europene susțin dezvoltarea României și în același timp, prin investițiile în domeniul mediului, vom reuși să luptăm împotriva poluării, a schimbărilor climatice și să gestionăm mult mai eficient problema deșeurilor prin introducerea principiilor economiei circulare, a completat Iulian Stana.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel