EXCLUSIV  Proiect legat de pregătirea piloților români, abandonat. Paradoxul este că nu s-a opus nimeni! Astăzi am fi fost o forță în Apărare / video

La Sud prin Sud-Est
La Sud prin Sud-Est

Rectorul Universității Dunărea de Jos, Lucian Georgescu, a vorbit despre un proiect legat de pregătirea piloților români care a fost abandonat.

„Avem o fabrică de avioane la Craiova, fabrica aceasta face avioanele IAR 99. La un moment dat, unul dintre institutele importante de cercetare din București a cumpărat avionică și bord F16 și le-a pus pe un IAR 99, care putea să devină funcțional în calitate de avion de training. Ar fi trebuit ca partea de inovare să meargă la Craiova. Această chestiune dădea de lucru și celor 2000 de specialiști de acolo, deveneam o țară care produce avioane de training cu un cost de exploatare foarte mic și, în același timp, piloții se antrenau direct pe F16. Atunci când terminau partea de antrenament, puteau să treacă direct pe avioanele mari. (...) Există în jur de 4.000 de avioane F16 funcționale în lume, toți vor să-și formeze piloți, formare care costă mult, și atunci am fi putut deveni exportatori de avioane de training care să aibă tot bordul și avionica de F16. Aceasta este povestea pe scurt. Doar că, la un moment dat, s-a rupt filmul, undeva prin 2018. Nu știu ce s-a mai întâmplat între timp. Oricum, fabrica de avioane a rămas fără oameni și fără producție”, a spus Lucian Georgescu.

Paradoxul este că nu s-a opus nimeni!

Întrebat cine s-a opus acest proiect, rectorul Universității Dunărea de Jos, Lucian Georgescu, a oferit următorul răspuns: „Paradoxul este că nu s-a opus nimeni! Toți cei cu care am discutat - miniștri, persoane responsabile de înzestrare în Armată, multe din ele chiar foarte competente - nu au zis nu. Toată lumea a găsit ideea ca fiind foarte bună. Nimeni nu a zis niciodată nu, dar nici nimeni nu a făcut un pas înainte.”

Prototipul acestui avion se poate găsi la București, conform acestuia.

„Fabrica este a statului, institutul este al statului, institutul ține de Ministerul Cercetării, iar fabrica ține de Ministerul Economiei sau de Ministerul Apărării, sau de ambele, pentru că nici aici lucrurile nu sunt extrem de clare”, a spus rectorul Universității Dunărea de Jos.

„Dacă am vrea să ne ducem pe modelul amerian de succes, de exemplu, Departamentul de Apărare lucrează mult cu instituții private, și cu instiuații de stat, dar cu universități private și cu firme private. Partea de inovare trece întotdeauna, în prima instanță, prin industria de armament și apoi, în momentul în care o anumită tehnologie este înlocuită în industria de armament, atunci ea trece automat în civil. Este un circuit care funcționează foarte bine. Toată lumea profită de chestia asta”, a explicat rectorul Universității Dunărea de Jos.

Revenind la proiect, Lucian Georgescu a mai spus: „Cred că a existat o instabilitate și atunci s-au perindat miniștri. Fiecare a trebuit să o ia de la capăt. Nu acuz pe nimeni personal, dar nu s-a mișcat nimic. Și nu e singurul domeniu în care nu s-a mișcat nimic!” 

În opinia acestuia, proiectul poate fi demarat „oricând”.

Declarațiile au fost făcute joi, 10 martie, la emisiunea La Sud prin Sud Est.

Rectorul Universității Dunărea de Jos, Lucian Georgescu, La Sud prin Sud Est. Sez 1, ep 2

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel