Programul Tezaur ia start în ultimul trimestru al anului 2017

Programul Tezaur, prin intermediul căruia populaţia va putea subscrie certificate de trezorerie prin intermediul unităţilor teritoriale ale statului, va începe în ultimul trimestru din acest an, reiese din Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2017-2019 publicată, joi, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). 

'În scopul creşterii accesibilităţii persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor de stat, ca instrumente de economisire, se va continua Programul 'Fidelis' de emisiuni de titluri de stat pentru populaţie prin intermediul pieţei bursiere. Complementar acestuia se va introduce începând cu trimestrul IV al anului 2017, Programul Tezaur, prin intermediul căruia populaţia va putea subscrie certificate de trezorerie prin intermediul unităţilor teritoriale ale trezoreriei statului', se arată în document. 

În perioada 2017-2019, pe piaţa internă, MFP intenţionează să continue politica de construire a unor serii de obligaţiuni de stat de tip benchmark lichide de-a lungul întregii curbe de randament, concomitent cu o politică transparentă de emitere a titlurilor de stat, până la atingerea unor volume pe emisiune în valoare echivalentă de până la 2 miliarde euro, cu informarea în prealabil a pieţei în ceea ce priveşte volumele, frecvenţa lansării/redeschiderii anumitor categorii de maturităţi. 

'MFP poate redeschide periodic emisiunile de titluri de stat denominate în euro pe piaţa internă în contextul unei cereri importante pentru astfel de instrumente venită din partea investitorilor locali în lipsa unor instrumente alternative, fiind astfel create premisele unui raport maturitate/cost avantajos. De asemenea, în funcţie de finalizarea cadrului procedural şi operaţional la nivelul BNR, se are în vedere utilizarea de operaţiuni specifice de piaţă secundară, de tipul răscumpărărilor anticipate sau preschimbărilor de titluri de stat, în scopul facilitării procesului de refinanţare a seriilor cu volume mari acumulate, care devin scadente şi accelerării procesului de creare a unor serii de titluri de stat de tip benchmark lichide. În mod similar, se intenţionează utilizarea operaţiunilor de tip reverse repo pentru un management eficient al lichidităţilor, în baza unei consultări în prealabil cu BNR, în vederea coordonării politicilor de finanţare şi de administrare a lichidităţilor cu cele monetare', informează MFP. 

În luna mai, Ştefan Nanu, director al Trezoreriei din cadrul MFP, declara că Ministerul Finanţelor Publice lansează o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, iar din septembrie vor fi şi certificate de Trezorerie. 

El a precizat, de asemenea, că vor fi lansate, trimestrial, din septembrie, certificate de Trezorerie. 


[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel