Programul Termoficare, aprobat de Guvern. Ce investiţii vor fi finanţate

Termoficare
Termoficare

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de astăzi, 25 iunie, printr-o Ordonanţă de urgenţă, Programul Termoficare, program multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică ale localităţilor şi pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006.

Este vorba de instituirea unui nou program de finanţare, denumit Programul Termoficare, cu caracter multianual, prin care lucrările de investiţii să se realizeze eficient.

Astfel, se propune extinderea finanţărilor acordate, de la reabilitarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, până la modernizarea şi dezvoltarea celor existente şi înfiinţarea altora întrucât starea tehnică a centralelor de producere a energiei termice este precară, majoritatea având durata de viaţă expirată şi o capacitate supradimensionată, raportat la necesarul actual de consum de energie termică.

Prin Programul Termoficare vor fi finanţate lucrări de investiţii, pentru modernizarea/ extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică în:

- unitatea/unităţile de producţie a agentului termic;

- reţeaua de transport al agentului termic primar (apă fierbinte);

- punctele de termoficare sau modulele termice la nivel de imobil, acolo unde se justifică economic;

- reţeaua de distribuţie a apei calde şi a agentului termic de încălzire.

Lucrările de investiţii din Programul Termoficare vor avea finanţarea asigurată din următoarele surse:

- transferuri de la bugetul de stat;

- transferuri din sumele gestionate de Administraţia Fondului pentru Mediu, din valorificarea la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, potrivit prevederilor art. 10, alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene; valoarea sumelor transferate de la Administraţia Fondului pentru Mediu este de 400 de milioane de lei, fiind fundamentată pe disponibilul declarat în luna februarie 2019;

- bugetele locale.

Sumele vor fi alocate în baza evaluării îndeplinirii condiţiilor de conformitate şi eligibilitate a proiectelor care vor fi depuse de unităţile administrativ-teritoriale interesate să participe la Program, iar proiectele depuse vor fi ierarhizate în baza următoarelor criterii:

- între 0 şi 40 de puncte, în funcţie de economia de energie/reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră realizată ca urmare a implementării proiectului, exprimată în tone de echivalent petrol/an şi tone de dioxid de carbon echivalent /an;

- între 0 şi 20 de puncte, raportat la eficienţa investiţiei, respectiv raportul între valoarea totală a investiţiei şi economia de energie/reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră obţinută prin exploatarea instalaţiilor realizate în cadrul proiectului pe durata de recuperare a investiţiei, exprimată în lei/tonă de echivalent petrol şi lei/tonă de dioxid de carbon echivalent;

- între 0 şi 20 de puncte, corespunzătoare ratei de branşare la sistemul centralizat de termoficare (numărul actual de apartamente branşate/numărul de apartamente branşate iniţial).

- între 0 şi 20 de puncte, raportat la capacitatea financiară a unităţii administrativ - teritoriale beneficiare, calculată potrivit formulei prevăzute la art. 33, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

Programul va fi coordonat de o Comisie interministerială, formată din preşedinte şi 4 membri, cu funcţie de secretar de stat, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Mediului şi al Ministerului Energiei.

Întrucât unele unităţi administrativ-teritoriale care au beneficiat de finanţare în cadrul programului "Termoficare 2006-2020 căldură şi confort" au programat investiţii în derulare, prin proiectul de act normativ se prevede că, în cadrul noului program, vor fi continuate investiţiile în curs.

În prezent, Programul "Termoficare 2006-2020 căldură şi confort" este finanţat anual, ceea ce presupune o activitate de analiză, evaluare a proiectelor şi, mai ales, încheierea contractelor de finanţare în fiecare an calendaristic, fără asigurarea unei predictibilităţi a finalizării investiţiilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel