Programul "A doua şansă" pentru tinerii fără studii şi fără loc de muncă. Cine poate pierde ajutorul social

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Tinerii care iau ajutor social și nu au studii, pentru a ocupa un loc de muncă, vor putea participa la programe de tip „A doua șansă”. Cei care refuză nu vor mai primi ajutorul social.

Tinerii care iau ajutor social și nu au studii, pentru a ocupa un loc de muncă, vor putea participa la programul educațional de tip „A doua șansă”, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență aflat pe ordinea de zi a plenului din Camera Deputaților. Cei care refuză nu vor mai primi ajutorul social, după cum apare în document. Camera Deputaților este, în acest caz, for decizional.

Potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, suma medie a ajutorului social este de 305 lei (martie 2023).

Concret, proiectul de ordonanță de urgență modifică Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă și Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Conform expunerii de motive, au fost incluse prevederi referitoare la înscrierea persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social în programul educaţional de tip” A doua şansă”, la recomandarea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele şcolare.

Refuzul de participare va conduce la încetarea ajutorului social şi interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă. În situaţia în care numărul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social depăşeşte numărul de locuri disponibile pentru programul educaţional ”a doua şansă”, inspectoratele şcolare pot aproba, după caz, majorarea numărului de participanţi în formaţiunile existente sau înfiinţarea de noi formaţiuni pentru anul şcolar următor, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel