EXCLUSIV  Prognoze meteo ELIMINATE de ANM. Elena Mateescu: Motivul pentru care am renunţat

Directorul ANM, Elena Mateescu a justificat, în cadrul interviurilor DC News, motivul pentru care prognozele meteorologice nu se mai emit pentru intervale mari de timp. 

"Începând de mai bine de un an și jumătate, Administrația Națională de Meteorologie a renunțat la elaborarea acelor prognoze pe termen lung de la una până la trei sau șase luni, având în vedere gradul redus de realizare alegând elaborarea acestui tip de produs cu intervale de câteva săptămâni, informații elaborate săptămânal în cursul zilei de vineri și actualizate în săptămâna următoare în cursul zilei de marți", a declarat directorul ANM.

Schimbări rapide ale vremii

"Și încă la nivelul acestor informații am observat, și este normal în contextul unor circulații atât de rapide și dinamica atmosferică care este una deosebit de complexă să observăm schimbări în ceea ce privește un interval de trei zile, a semnalului pe care inclusiv aceste date le conțin în ceea ce privește posibilitatea să surprindem fenomene meteorologice extreme posibile", a mai spus Elena Mateescu.

Prognoza pe termen scurt, mult mai exactă

"Doar primele două săptămâni putem să confirmăm, în baza verificărilor pe care le facem, pentru că facem această operațiune la fiecare tip de produs meteorologic în parte, surprind un semnal, putem să spunem robust, de peste 85-90 la sută a ceea ce urmează să se întâmple în prima săptămână. Dar, după deja a treia și a patra săptămână lucrurile se pot modifica și nu mai seamănă cu ceea ce a fost atunci când am elaborat practic informațiile specifice intervalului respectiv. Și de aceea avem rezerve în ceea ce privește acest lucru întrucât dinamica atmosferei este una din ce în ce mai complexă în contextul circulației atmosferice mult mai rapid care generează upgrade ale informațiilor meteorologice 24 de ore din 24, oră de oră. Și atunci dorim să venim către autorități și către publicul larg cu informații pertinente și cu un grad de acuratețe mult mai mare", a conchis directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel