PROGNOZA METEO. Vremea de Bobotează şi de Sfântul Ioan

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat cum va fi vremea până pe 15 ianuarie, estimarea fiind realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

MUNTENIA

În prima zi vremea va fi caldă, cu temperaturi diurne în medie în jurul valorii de 8 grade, apoi până pe 5 ianuarie, apropiată de normalul perioadei, cu maxime între 4 şi 6 grade. În schimb, în zilele de 6 şi 7 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori medii în jurul a -6 grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece. Începând cu ziua de 8 ianuarie, maximele vor creşte din nou şi, până la sfârşitul intervalului, se vor menţine apropiate de cele normale pentru această perioadă şi se vor situa între 0 şi 2 grade Celsius. Minimele termice vor fi cuprinse, în medie, între -8 şi -5 grade, exceptând nopţile de 7 şi 8 ianuarie, când vor coborî spre -15...-14 grade.

În jurul datei de 5 ianuarie pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe, iar începând cu data de 8 ianuarie acestea se vor semnala local şi temporar.

TRANSILVANIA

Regimul termic diurn va avea o tendinţă generală de scădere în perioada 2-5 ianuarie, mai accentuată pe 6 şi 7 ianuarie, când vremea va deveni geroasă, cu temperaturi maxime situate, în medie, în jurul valorii de -10 grade. Valorile nocturne vor creşte în perioada 2-5 ianuarie, dar vor scădea accentuat până în dimineaţa zilei de 7 ianuarie, când se vor înregistra medii termice de aproximativ – 22 de grade. Apoi temepraturile vor marca o creştere, dar pe întreg intervalul de prognoză, vremea va fi cu mult mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă. În a doua săptămână a intervalului, se vor înregistra medii termice situate între -5 şi -1 grad la valorile maxime diurne şi între -14 şi -8 grade, în general,
la cele minime nocturne.

Probabilitate pentru precipitaţii va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 4 ianuarie şi, din nou, între 7 şi 15 ianuarie.

BANAT

Temperatura aerului va fi în scădere în prima parte a intervalului, apoi va creşte uşor, dar valorile termice se vor menţine, în general, sub normele specifice perioadei. Pe parcursul primei săptămâni, maximele diurne vor scădea de la medii regionale de 6...7 grade, spre aproximativ -6 grade în zilele de 6 şi 7 ianuarie, iar minimele nocturne se vor situa, în medie, între -9 şi -3 grade, mai scăzute în jurul datei de 7 ianuarie, când se vor înregistra -14...-15 grade. În cea de-a doua săptămână, regimul termic se va menţine relativ constant, fiind caracterizat de medii ale valorilor maxime cuprinse între -2 şi 1 grad şi ale celor minime situate între -9 şi -5 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în perioada 4-5 ianuarie şi din nou după data de 7 ianuarie.

CRIŞANA

În perioada 6-7 ianuarie, vremea va fi deosebit de rece, geroasă îndeosebi noaptea şi dimineaţa. Temperatura aerului, în scădere în prima parte a intervalului, apoi în creştere uşoară şi treptată, va avea valori sub cele climatologic specifice acestei perioade. În prima săptămână, vor fi maxime termice cuprinse între -9 şi -1 grad, mai ridicate în prima zi până la 5...6 grade şi minime între -7 şi -5 grade, mai scăzute în intervalul 6 – 8 ianuarie, când se vor înregistra valori medii de -17...-13 grade. În a doua săptămână a intervalului de prognoză nu se se vor situa între -3 şi 1 grad, iar cele nocturne vor fi cuprinse între de -10 şi -5 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în jurul datei de 4 ianuarie şi, din nou, între 7 şi 15 ianuarie.

MARAMUREŞ

Vremea va fi cu mult mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă din an, îndeosebi după data de 5 ianuarie. Nopţile şi dimineţile vor fi geroase în intervalul 6-12 ianuarie, iar cele mai scăzute minime nocturne se vor înregistra pe 6, 7 şi 8 ianuarie. Vremea se va menţine geroasă şi în cursul zilelor de 6 şi 7 ianuarie, cu valori termice la amiază situate în jurul a -12 grade. În medie, în prima săptămână, până în data de 5 ianuarie vor fi maxime cuprinse între -4 şi 1 grad şi minime între -10 şi -5 grade, apoi maxime cuprinse între -12 şi -6 grade şi minime între -21 şi -15 grade. Regimul termic mediu din cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizat de temperaturi diurne cuprinse între -
7 şi -2 grade şi nocturne între -14 şi -8 grade.

Se vor semnala precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, dar probabilitatea ca acestea să fie mai însemnate cantitativ şi pe arii mai extinse va fi mai ridicată în perioada 4-5 ianuarie şi, apoi, între 7 şi 14 ianuarie.

MOLDOVA

În primele trei zile ale intervalului, valorile termice vor apropiate de cele normale ale perioadei, cu medii ale maximelor cuprinse între 2 şi 5 grade şi ale minimelor între -7 şi -5 grade. Din 5 ianuarie vremea se va răci accentuat, astfel încât va deveni deosebit de rece în zilele de 6 şi 7 ianuarie, când vor fi maxime în medie între -10 şi -8 grade şi chiar geroasă în timpul nopţilor de 6, 7 şi 8 ianuarie, cu minime ce se vor situa în medie între -16 şi -12 grade.
Deşi temperaturile vor creşte uşor începând cu ziua de 8 ianuarie, până la sfârşitul intervalului acestea se vor menţine sub mediile regionale, cu maxime înre -3 şi -1 grad şi minime între -10 şi -6 grade Celsius.
În perioada 4 - 7 ianuarie doar izolat şi trecător pot apărea fulguieli, iar începând cu 8 ianuarie, local şi temporar va ninge slab.

DOBROGEA

Până pe 5 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile climatologice regionale, cu maxime cuprinse între 3 şi 5 grade şi minime între -4 şi -1 grad. Apoi, vremea se răci accentuat şi va deveni deosebit de rece în zilele de 6 şi 7 ianuarie când se vor înregistra temperaturi diurne în medie în jurul a -8 grade şi chiar geroasă în nopţile de de 6, 7 şi 8 ianuarie, cu minime medii între -14 şi -12 grade. Începând cu ziua de 8 ianuarie, valorile termice vor creşte din nou şi până la sfârşitul intervalului se vor menţine apropiate de cele normale. Astfel, maximele se vor situa în medie între -2 şi 2 grade, iar cele minime între - 6 şi -2 grade Celsius.

În intervalul 5 - 6 ianuarie pe arii restrânse mici vor fi precipitaţii slabe, iar începând cu 8 ianuarie acestea se vor semnala local şi temporar.

OLTENIA

În prima zi vremea va fi caldă, cu temperaturi diurne în medie în jurul valorii de 9 grade, apoi până pe 5 ianuarie, apropiată de normalul perioadei, cu maxime între 3 şi 5 grade. În schimb, în zilele de 6 şi 7 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori medii în jurul a -5 grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece. Începând cu ziua de 8 ianuarie, maximele vor creşte din nou şi, până la sfârşitul intervalului de prognoză, se vor menţine apropiate de cele normale, fiind cuprinse, în medie, între -1 şi 2 grade. Minimele termice se vor situa între -8 şi -3 grade, exceptând nopţile de 7 şi 8 ianuarie, când vor coborî spre valoarea medie de -14 grade.

În jurul datei de 5 ianuarie vor fi precipitaţii slabe pe arii restrânse, iar începând cu 8 ianuarie, acestea se vor semnala la nivel local.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel