PROGNOZA METEO: Fenomen periculos peste toată România. Se întorc zăpezile

ANM, prognoza meteo. VREMEA se schimbă radical la început de 2019
ANM, prognoza meteo. VREMEA se schimbă radical la început de 2019

PROGNOZA METEO: Pe fondul episodului de ger puternic, este foarte posibil să ne confruntăm zilele viitoare cu fenomenul de "ploaie înghețată", pe măsură ce precipitațiile vor fi tot mai mult de ploaie și lapoviță.

PROGNOZA METEO Vremea va fi în continuare geroasă în cea mai mare parte a ţării și se întorc ninsorile. Cerul se va înnora treptat şi va ninge, în general slab cantitativ, în Banat şi Oltenia, cea mai mare parte a Crişanei şi Munteniei şi pe arii restrânse în celelalte regiuni, potrivit ANM.

În sud-vestul teritoriului, izolat vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ploaie, favorizând apariţia poleiului. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile minime vor fi cuprinse între -24 de grade în nordul Moldovei şi -3 grade în sudul Banatului. În zonele joase, izolat, se va semnala ceaţă cu depunere de chiciurã.

PROGNOZA METEO Ploaie înghețată se formează atunci când ploaia întâlneşte o suprafaţă rece și îngheaţă instantaneu, fie că e vorba de metal sau de asfalt. Concluzia: suprafața respectivă o să se alunece foarte tare.

PROGNOZA METEO Fenomenul de "ploaie înghețată" va cuprinde la început zonele Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, dar la sfârșitul săptămânii ar putea afecta și regiuni extinse din Transilvania, a precizat la Realitatea TV meteorologul ANM Gabriela Băncilă.

PROGNOZA METEO Fenomenul "Freezing rain" apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ. Mişcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafeţe de apă. Practic, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie.

PROGNOZA METEO Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet. Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafaţă rece.

Ploaia îngheţată va transforma străzile într-un uriaş patinoar

PROGNOZA METEO Unul dintre cele mai mari pericole pe care le pune ploaia îngheţată este ruperea cablurilor electrice. Gheaţa care se depune pe cabluri poate provoca ruperea lor şi apariţia unor pene extinse de curent electric.

PROGNOZA METEO Dar pericolul real este acela că șoselele devin patinoare. Atenție, nu confunda ploaia inghetata cu poleiul! Daca patinezi pe polei, poti controla masina imediat ce iesi de pe portiunea respectiva. În cazul ploii inghetate totul, dar absolut totul e sticla.

[citeste si]

PROGNOZA METEO  

Deşi valorile temperaturii aerului vor fi în creştere faţă de intervalul precedent, în prima parte a zilei gerul va persista în cea mai mare parte a ţãrii, iar noaptea se va resimţi în Moldova, local în Maramureş, Transilvania şi izolat în rest. Cerul va fi mai mult noros şi temporar se vor semnala precipitaţii în general slabe în toate regiunile.

Vor predomina ninsorile, dar local vor fi şi lapoviţe sau ploi, favorizând pe arii restrânse depunerile de polei, cu precãdere în jumãtatea de sud a teritoriului. Vântul va sufla slab pânã la moderat, cu unele intensificãri în sudul Banatului şi pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între -9 şi 2 grade, iar cele minime între -18 şi 2 grade, cu cele mai coborâte valori în nord-est şi cele mai ridicate în sud-vestul extrem. Presiunea atmosferica va scãdea la valori de regim ciclonic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel