Profesori de la UPA din Iaşi, în arest preventiv. Acuzațile DNA

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au dispus, vineri seara, arestarea preventivă pentru 30 de zile a rectorului Universităţii 'Petre Andrei' din Iaşi, Sorin Bocancea. Dispoziţii similare au fost date şi în cazul prof.univ.dr. Cristian Bocancea şi a lectorului Mark Bucuci, de la Universitatea 'Petre Andrei' din Iaşi.

Cei trei profesori au fost reţinuţi joi seara, după ce în cursul aceleiaşi zile procurorii anticorupţie au efectuat cinci percheziţii domiciliare şi la sediul UPA din Iaşi.

Rectorul UPA, Sorin Bocancea este acuzat de DNA de favorizarea făptuitorului, instigare la fals intelectual în formă intelectuală, instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Fratele acestuia, Antonie Cristian Bocancea, este acuzat, în calitate de profesor la aceeaşi universitate, de favorizarea făptuitorului, fals intelectual în formă continuată, fals materiale în înscrisuri oficiale.

La rândul său, lectorul Mark Bucuci este acuzat de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată.

Arestările survin după ce în urmă cu trei zile a prodecanul Facultăţii de Drept, Florin Dan Drugă, profesor la disciplinele Teoria Generală a Dreptului şi Drept Penal, şi avocat în Baroul Iaşi a fost reţinut pentru 24 de ore, pentru luare de mită.

Citește și: Rectorul Universităţii din Iaşi, reţinut

Potrivit unui comunicat al procurorilor anticorupţie, în perioada decembrie 2015 - 3 iunie 2016, Dan Florin Drugă, prin intermediul lui Dan Melinte, a pretins de la un student suma de 18.900 lei. În schimbul banilor, studentul urma să fie înscris în anul al treilea de studio, deşi nu a susţinut în fapt examenele aferente anilor anteriori de studii, nu s-a prezentat la cursuri şi nu a achitat taxele de şcolarizare la termenele prevăzute în regulamentul UPA.

'În acelaşi context, la data de 06 iunie 2016, inculpatul Bocancea Sorin, în calitate de rector al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii 'Petre Andrei' din Iaşi, în scopul împiedicării şi îngreunării cercetărilor în dosarul respectiv, nu a predat organelor de urmărire penală, la solicitarea acestora, cataloagele aferente anului 1 de studii al Facultăţii de Drept din cadrul aceleiaşi universităţi, anul universitar 2014-2015, cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situaţia juridică a inculpatului Drugă Dan Florin', se arată în comunicatul remis presei de DNA.

Conform aceluiaşi document, la data de 07 iunie, 'în aceeaşi calitate şi în acelaşi scop, inculpatul i-a determinat pe inculpaţii Bucuci Mark şi Bocancea Antonie Cristian, cadre didactice în cadrul aceleiaşi instituţii, să facă menţiuni necorespunzătoare adevărului în 'Catalogul pentru examene/verificări/colocvii' pentru Anul 1, prin care se atesta în fals faptul că studentul respectiv obţinuse note de trecere la şase materii, în condiţiile în care acesta nu a susţinut în fapt acele examene'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel