Profesia de jurnalist, cea mai periculoasă în Mexic. A cincea victimă din acest an

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mexicul a mai pierdut un jurnalist din cauza violenței extreme din țară.

Un jurnalist radio din statul mexican Veracruz a fost împușcat mortal, devenind cel puțin al cincilea reporter care-și pierde viața în această țară în 2021. Conform The Guardian, Jacinto Romero Flores era jurnalist politic în Zongolica, însă a fost ucis în Ixtaczoquitlan, joi.

Oficialii, prin șeful agenției de securitate Hugo Guiterrez Maldonado, au spus că poliția statală a intervenit în zonă după moartea bărbatului. Romero lucra pentru Ori Stereo 99,3 FM, radio care a lansat și un comunicat despre decesul angajatului. „Nu sunt cuvinte să exprimăm durerea și lipsa de putere pe care le simțim după pierderea ireparabilă a colegului nostru”, se arată în comunicat.

„Mass-media nu este cauza și nici efectul violenței de la noi din țară, însă suferim consecințele pentru că scriem și comunicăm”, continuă documentul. Romero fusese amenințat de mai multe ori după ce a vorbit despre presupuse abuzuri ale polițiștilor locali.

Un cartel de droguri amenință cu moartea o jurnalistă, în Mexic

O grupare de bărbați care se consideră cel mai puternic cartel de droguri al Mexicului a lansat un videoclip în care amenință cu moartea un prezentator de televiziune fiindcă nu ar fi fost obiectiv.

Conform BBC, amenințarea a fost făcută de un bărbat care spune că vorbește pentru liderul cartelului Noua Generație Jalisco (CJNG). Acesta s-a plâns că televiziunea Milenio s-a poziționat în favoarea așa-numitelor grupuri de autoapărare care se organizează pentru a face față CJNG. În videoclip, jurnalista Azucena Uresti este amenințată direct.

Amenințare brutală

„O să te fac să-ți înghiți cuvintele chiar dacă mă acuză de uciderea unei femei”, a amenințat bărbatul. Gruparea brutală a fost acuzată de cele mai sângeroase atacuri ale Mexicului, iar liderul Nemesio Oseguera Ccervantes este unul dintre cei mai căutați fugari ai țării. Statele Unite ale Americii oferă 10 milioane de dolari celor care au informații care vor duce la capturarea sa.

Mexicul este una dintre cele mai periculoase țări ale lumii pentru jurnaliști. Totuși, în timp ce atacurile asupra reporterilor local sunt la ordinea zilei, astfel de amenințări publice sunt extrem de rare. Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Jesus Ramirez Cuevas, a transmis pe Twitter că guvernul „va lua măsurile necesare pentru a proteja jurnaliștii amenințați și trusturile afectate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel