Prof. Dr. Irinel Popescu: "Omagiu profesorului Dan Setlacec: 100 de ani de la naștere"

Prof. Dr. Dan Setlacec
Prof. Dr. Dan Setlacec

Joi, 21 octombrie, în cadrul ședinței Societății Române de Chirurgie – Filiala București, a avut loc Meetingul hibrid “Omagiu Profesorului Dan Setlacec: 100 de ani de la naștere” , în seria manifestărilor dedicate anului centenar “Prof. dr. Dan Setlacec”, la care au participat filiale ale SRC  din Cluj, Iași, Timișoara, Trguâ Mureș, Craiova și Constanța.

Cu aceasă ocazia a fost  lansată monografia „Viața și opera profesorului Dan Setlacec”, scrisă de Prof. Dr. Irinel Popescu și publicată în Editura Academiei Române și Editura RAO. De asemenea, vor fi prezentate medalia și intregul poștal comemorative.

A fost  un prilej pentru chirurgii romani de a-și onora maeștrii și scoala de chirurgie românească, preciza Prof. Dr. Irinel Popescu.

”Spiritul profesorului Dan Setlacec continuă să ne călăuzească pașii. De-a lungul vieții a clădit un edificiu solid – Spitalul Fundeni-, cu multe fațete: chirurgie de înaltă clasă, cercetare medicală, școală chirurgicală. Poate cel mai definitoriu dintre lucrurile pe care ni le-a lăsat moștenire este Clinica de Chirurgie Generală, devenită în prezent Centrul de Chirurgie Generala și Transplant Hepatic. Un loc unde am învățat de la dânsul munca neobosită la patul bolnavului și în sălile de operație, comportamentul deontologic față de bolnavi și față de colegi”, declara Prof. Dr. Irinel Popescu cu ocazia  dezvelirii bustului din fața Spitalului Fundeni, la un an de la decesul regretatului chirurg.

În cabinetul de la Spitalul Fundeni, Irinel Popescu are portretul maestrului său, Dan Setlacec, a cărui privire îndreptată spre discipol este parcă permanent mustrătoare.

Cine a fost Prof. Dr. Dan Setlacec

Dan Setlacec s-a născut la 2 octombrie 1921 în București, fiind fiul lui Ion Setlacec, magistrat și fost președinte al Consiliului Legislativ al României. După absolvirea Liceului "Ion Neculce", a urmat cursurile Facultății de Medicină din București între anii 1940 și 1946. În anul 1949 a obținut titlul de doctor în medicină.

S-a orientat de timpuriu spre chirurgie, efectuând în anii 1943-1949 stagii în clinicile chirurgicale ca extern și intern prin concurs. În anul 1949 și-a început cariera în învățământul superior, fiind numit preparator la clinica chirurgicală a Spitalului Colțea condusă de profesorul Nicolae Hortolomei. Încă din 1953, Dan Setlacec a fost inclus în echipa de chirurgie cardiacă (disciplină chirurgicală în plină dezvoltare pe atunci) condusă de prof. Hortolomei.

A parcurs treptat toate treptele activității didactice. Începând din anul 1960 a lucrat în clinica chirurgicală de la Spitalul Fundeni din București unde, în anul 1964, a fost numit profesor titular și director al clinicii de chirurgie generală, pe care a condus-o până la pensionarea sa în anul 1987.

Dan Setlacec a fost cel care a efectuat primele intervenții chirurgicale pentru stenoza mitrală în România. Totodată a abordat tratamentul chirurgical al defectelor cardiace congenitale, punând la punct împreună cu anestezistul George Litarczek metoda hipotermiei controlate, ceea ce i-a permis să efectueze intervenții pe cord deschis. Ulterior s-a preocupat de chirurgia viscerală, oncologică și endocrinologică.

Dan Setlacec a fost cel mai complex chirurg al epocii sale, întrucât a abordat, practic, toată gama intervențiilor cunoscute în chirurgia generală. Astfel, în clinica condusă de el s-au efectuat intervenții pe glanda tiroidă, pe esofag, stomac, intestin subțire și gros, rect, ficat, pancreas, glande suprarenale, splină și sistem port, glandă mamară, ovar. În fiecare an se efectuau peste 2.000 de intervenții chirurgicale, în cea mai mare parte de chirurgie majoră.

Contribuțiile teoretice ale lui Dan Setlacec și ale școlii pe care a format-o au fost numeroase. Ele s-au concretizat prin comunicări la simpozioane și congrese, dar și prin numeroase lucrări publicate în revistele de specialitate. A inaugurat, în cadrul Editurii Medicale, seria intitulată "Studii clinico-chirurgicale". Numele lui Dan Setlacec rămâne legat de inițierea și dezvoltarea unor tehnici chirurgicale originale: operația Patey modificată, abordul toracic al cancerului de pol superior gastric, abordul transperitoneal pentru suprarenalectomie bilaterală etc.

În anul 2000 i s-a decernat Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce „pentru servicii deosebite aduse la apărarea sănătății publice și pentru rezultate remarcabile în domeniul cercetării medicale”, potrvit wikipedia.

Dan Setlacec s-a stins din viață la 23 iulie 2009, în locuința sa din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel