Produse care conţineau oxid de etilenă, retrase. Ciuhodaru: Atenție! Este extrem de toxic și cancerigen!

Foto Pexels
Foto Pexels

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la oxidul de etilenă, substanţa descoperită în mai multe produse care au fost, apoi, retrase de pe piaţă. 

"Atenție la oxidul de etilenă. A fost deja detectat în mai multe alimente și băuturi comercializate în România. Este extrem de toxic și cancerigen și nu se poate defini un nivel sigur de expunere.

Vreau ca oxidul de etilienă să nu mai ajungă niciodată în farfuriile românilor. Vreau ca ce mâncăm sau bem să fie 100% sigur. Vreau ca toti românii să beneficieze de alimente și băuturi (de import/locale) care să nu conțină substanțe cancerigene sau cu potențial cancerigen. Utilizarea acestui toxic este acum interzisă la nivelul UE!

Am mai depus alte 2 noi propuneri concrete la nivel european ce prevăd înființarea Rețelei Europene de Centre de Control al Calității și Conținutului alimentelor și băuturilor (nealcoolice și alcoolice) de import și locale care se desfac pe piața și sancționarea crâncenă a firmelor ce importă astfel de produse contaminate", atrage atenţia Tudor Ciuhodaru.

"Ce trebuie să știți:

(1) Oxidul de etilenă (Oxirano) este un compus organic sub formă de gaz (la temperatura camerei) toxic cu miros eteric (dulce), incolor, inflamabil, instabil, utilizat ca:

• Dezinfectant utilizat pentru sterilizarea echipamentelor medicale și dentare (deoarece este capabil să distrugă viruși, bacterii, ciuperci și spori, în special în condiții uscate).

• A fost folosit pentru fumigarea produselor alimentare pentru ambalare și pentru a reduce semnificativ populația de bacterii și ciuperci din condimente și aditivi.

• A fost folosit ca pesticid (insecticid, rodenticid), erbicid și fungicid.

(2) În ciuda utilității sale în diverse alte domenii, trebuie tratat cu precauție extremă pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori:

(3) Ingerat (alimente, sucuri): extrem de toxic, mutagen și cancerigen. Alimentele și băuturile contaminate nu au un miros sau culoare aparte. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.

(4) Inhalat- poate afecta sistemul nervos și chiar expunerile de scurtă durată provoacă iritarea ochilor și a pielii.

Rețineți:

1. Substanța cancerigenă a fost detectată în mai multe alimente și băuturi comercializate în România.

2. Belgia a dat primul semnal de alarmă în septembrie 2020 cu privire la oxidul de etilenă. Identificat în produsele alimentare din India cu semințe de susan. Mii de articole cu termen de valabilitate lung cum ar fi cerealele, ciocolata, biscuiții, pâinea au fost scoase de pe piață.

3. Oxidul de etilenă a fost găsit recent în aditivi utilizați ca agent de îngroșare sau stabilizatori în multe alimente, inclusiv înghețată, cereale, produse din carne, cofetărie, produse lactate fermentate și brânză.

4. Sunt multe semne de întrebare că autorităţile că doresc să lase să intre pe piaţa europeană produse a căror contaminare ar fi „sub pragul detectabil”, adică 0,02 mg/kg pentru produsele fabricate înainte de 14 iunie 2021 pentru că

5. Autoritățile nu sunt preocupate să facă sistematic astfel de analize.

6. Încă din iulie 2021 companiile care au introdus pe piaţa Uniunii Europene produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă sunt obligate (de unitate de criză înființată la nivel european) ca sub controlul autorităţilor naţionale competente să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate toate produsele care au fost deja cumpărate.

7. Oxidul de etilenă este cancerigen, mutagen şi toxic și interzis în Uniunea Europeană.

8. Rețeaua Europeana de Centre de Control pe care am propus-o va analiza alimentele și băuturile (nealcoolice și alcoolice) dar și alte produse (de import și locale) pentru a depista toate substanțele cancerigene sau cu potențial cancerigen.

9. Pentru a evita orice suspiciune și a asigura cele mai bune verificări probele dintr-un stat vor fi analizate și în centrele din alte două state membre (alese aleatoriu).

10. Va exista un standard unic european de calitate în sănătate.Vreau ca ce mâncăm sau bem să fie 100% sigur. Vreau ca toti românii să beneficieze de alimente și băuturi(de import/locale) care să nu conțină substanțe cancerigene sau cu potențial cancerigen .Sper să susțineți acest demers", transmite Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel