Producătorii de medicamente originale: românii nu au acces la noile terapii

Producătorii de medicamente originale prezenți pe piața din România susțin că reducerile de prețuri se aplică doar în cazul lor, iar ”copiile” nu sunt vizate de noile reglementări ale Ministerului Sănătății. Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente avertizează că discriminarea afectează pacienții care au nevoie de medicamente noi, inovative, pentru cazurile foarte grave.

ARPIM solicită Ministerului Sănătății un tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește revizuirea prețurilor medicamentelor originale și generice. Publicarea unei variante distincte a catalogului de prețuri CANAMED, care să includ㠃prețul revizuit numai în cazul medicamentelor inovative (originale) nu are nicio bază legală și va avea un impact negativ atât asupra producătorilor de medicamente, cât și asupra pacienților, se arată într-un comunicat.

,,Pentru ca statul român să reușească să obțină economiile anticipate și să  ofere pacienților acces la medicamente de ultimă generație, este esențial ca mecanismul de revizuire a prețurilor să se aplice tuturor medicamentelor, fără discriminare, se arată în comunicatul ARPIM. Mai mult, subliniem că este injust ca producătorii de medicamente originale să fie singurii care susțin sistemul de sănătate prin alinierea prețurilor conform noilor prevederi", a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

România solicită asistență de la Comisia Europeană

,,România este țara cu cele mai mici prețuri la medicamente din Europa și este singura țară care are un sistem de clawback prin care industria suportă întregul deficit financiar dintre consumul real și bugetul alocat medicamentelor. În acest context, considerăm benefică decizia de a solicita expertiză tehnică din partea Comisiei Europene pentru identificarea unui nou mecanism de stabilire a prețurilor. Astfel, va putea fi creat un cadru economic care să permită accesul pacienților la medicamente și  va permite companiilor farmaceutice să continue operațiunile în România.

Solicităm public Ministerului Sănătății ca procesul de reavizare a prețurilor medicamentelor, care este în desfăşurare în acest moment, să se realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, cu aplicarea corectă a acestora pentru toți producătorii de medicamente (în mod unitar și nediscriminatoriu), fie producători de medicamente originale sau generice.

Totodată, readucem în atenția autorităților necesitatea unei finanțări corecte a sistemului de sănătate care să ajungă în cel mai scurt timp la cel puțin 6% din PIB", a declarat Dan Zaharescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel