Procurorul general al Ucrainei, dispus să ofere Washingtonului dovezi despre afacerile lui Hunter Biden

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, s-a declarat dispus să predea organelor de anchetă ale SUA materialele din dosarele în care sunt nominalizaţi fostul ministru ucrainean al ecologiei Mikola Zlocevski şi unii cetăţeni americani, inclusiv Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte al SUA, Joe Biden, informează marţi publicaţia Ukrainska Pravda.

Recent, ziarul New York Times scria că după ce Joe Biden şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2020, echipa actualului şef al Casei Albe, Donald Trump, s-ar fi arătat interesată de activităţile companiei de gaze din cadrul Burisma Group în Ucraina, al cărei proprietar este fostul ministru al mediului din Ucraina Mikola Zlocevski, iar unul dintre membrii Consiliului de administraţie este Hunter Biden. 'După revoluţia de la noi, când s-a produs o schimbare la putere şi opţiunea noastră euroatlantică a devenit absolut clară, dl.Zlocevski a invitat la începutul anului 2014 în consiliul societăţii sale o serie de reprezentanţi apropiaţi de conducerea la vârf a Statelor Unite, în special, pe vicepreşedintele SUA (Joe Biden) şi pe secretarul de stat american de la acea vreme' (John Kerry), a declarat marţi Iuri Luţenko într-o conferinţă de presă la Kiev.

El a adăugat că 'în principiu, nu există vreo încălcare a legii din punctul de vedere al legislaţiei ucrainene' în această privinţă. 'În prezent, am confiscat întreaga documentaţie şi am văzut toate sumele plătite acestor persoane. Compania 'Burisma' a plătit diverse sume unor persoane fizice, cum ar fi domnul Kwasniewski, şi unor persoane juridice asociate cu fiul domnului Biden', a afirmat procurorul general al Ucrainei. 'Este vorba de milioane. Nu pot să comunic niciun fel de date despre facturi, dar le avem', a completat el.

'Dacă a fost încălcată legislaţia americană, nu eu sunt cel în măsură să judece. Sunt gata să mă întâlnesc cu şefii organismelor de aplicare a legii din SUA şi să le ofer toate materialele necesare pentru a verifica legalitatea acţiunilor tuturor cetăţenilor americani implicaţi în afacerile companiei Burisma ', a spus Luţenko. Burisma Group efectuează activităţi de explorare, extracţie şi vânzări de hidrocarburi. Proprietarul grupului este Mikola Zlocevski. Acesta a părăsit Ucraina la sfârşitul anului 2014, după ce a fost declarat suspect de îmbogăţire ilegală şi cercetat de Procuratura Generală. În toamna anului 2016, anunţul despre căutarea internaţională a lui Zlocevski a fost şters de pe site-ul Ministerului de Interne ucrainean, la solicitarea Parchetului General. În ianuarie 2018, Burisma a anunţat finalizarea tuturor cazurilor procedurale şi judiciare în Ucraina împotriva lui Zlocevski şi a societăţilor din cadrul grupului. În februarie 2018, Zlocevski a revenit în Ucraina.

Deputatul ucrainean Serghei Leşcenko susţine, pe de altă parte, că procurorul general Iuri Luţenko ar fi 'vândut' avocatului personal al lui Donald Trump, Rudolf Giuliani, istoria despre participarea fostului vicepreşedinte american Joseph Biden şi a fostului ministru al ecologiei ucrainean Mikola Zlocevski în activităţi dubioase pentru a-şi păstra funcţia în continuare, notează marţi publicaţia ucraineană Novaia Gazeta. 'A fost întocmită o notă de informare, care i-a fost transmisă lui Giuliani şi în care se afirmă că s-au stabilit o mulţime de fapte referitoare la faptul că Biden a obţinut nişte beneficii materiale în urma complicităţii cu politicieni ucraineni', a declarat Leşcenko, într-o conferinţă de presă luni la Kiev, potrivit publicaţiei citate.

Parlamentarul l-a acuzat pe procurorul general că a atras Ucraina 'într-un joc murdar', denunţând o înţelegere între Iuri Luţenko şi Rudolf Giuliani. Conform Novaia Gazeta, în nota amintită se afirma că, în martie 2014, Zlocevski i-ar fi contactat pe Biden şi pe John Kerry, care deţinea funcţia de secretar de stat, propunându-le beneficii din veniturile companiei de gaze Burisma. Demnitarii americani ar fi acceptat să primească mită, conform publicaţiei menţionate. Săptămâna trecută, Rudolph Giuliani şi-a anulat o vizită anunţată în Ucraina, deşi presa ucraineană şi americană scriau că acesta urma să se întâlnească şi cu preşedintele nou ales Volodimir Zelenski. Giuliani şi-ar fi motivat anularea vizitei prin faptul că în anturajul lui Zelenski există inamici ai preşedintelui Donald Trump, numindu-l pe deputatul Serghei Leşcenko. Leşcenko făcuse publică 'contabilitatea neagră' a Partidului Regiunilor (prorus al lui Viktor Ianukovic), în care figura şi numele lui Paul Manafort, fostul şef de campanie al preşedintelui Donald Trump, condamnat între timp la 47 de luni de închisoare pentru infracţiuni financiare. Aceste dezvăluiri declanşaseră un adevărat scandal în timpul alegerilor din SUA în 2016 şi a dus la demisia lui Manafort.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel