Procurorul care l-a trimis la închisoare pe Năstase, propus de Cazanciuc și Kovesi la DNA

Kovesi Cazanciuc Ponta
Kovesi Cazanciuc Ponta

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a decis să-l propună pe Dănuț Volintiru pentru funcția de procuror șef adjunct la Secția 1 Penală din cadrul Departamentului Național Anticorupție. Propunerea lui Cazanciuc vine în urma discuției pe care acesta a purtat-o cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Interesant este că Dănuț Volintiru a devenit cunoscut publicului după ce a instrumentat dosarul lui Adrian Năstase, deși era încă procuror-șef la DNA Gorj și nu avea delegare valabilă pentru București, potrivit

Dănuț Volintiru a condus structura de la Gorj a DNA timp de două mandate a câte trei ani. În toamna anului 2012 a devenit şef al Secţiei Urmăriri Penale din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, după care a fost delegat, începând cu 1 iulie 2013, pe funcția de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA central.

L-a audiat pe Năstase în "Trofeul Calității"

În perioada în care a condus Biroul Teritorial al DNA Gorj, procurorul s-a implicat în dosarul "Trofeul Calităţii", în care l-a audiat pe fostul premier Adrian Năstase, alături de sute de gorjeni, cu funcţii în administraţia locală, de la PSD în special, care au devenit martori, scrie gorjexclusiv.ro.

Anterior datei de 1 iulie, când a fost delegat pentru șase luni la conducerea Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, Dănuţ Volintiru a mai activat cu delegație de alte trei ori în structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție, dar ca simplu procuror. Un astfel de caz a fost și dosarul "Trofeul Calității", în care Adrian Năstase a fost condamnat de ÎCCJ la doi ani de închisoare cu executare, conform ziuanews.ro.

Avocații fostului prim-ministru au atacat la Completul de Cinci Judecători competența lui Volintiru de a instrumenta cazul și chiar au dovedit că delegările nu erau conforme, cerând recuzarea sa. Solicitările acestora au fost însă respinse de fiecare dată, mai scrie sursa citată.

Probleme cu regula de trei simplă

Tot în perioada în care a ocupat postul de prim-procuror al DNA Gorj, Dănuţ Volintiru a instrumentat un dosar de corupție în care patru foști directori ai Complexului Energetic Turceni au fost achitaţi de judecătorii Tribunalului Sibiu. Cei patru au fost acuzați că ar fi produs un prejudiciu de cinci milioane de euro. Presa locală a scris la vremea respectivă că prejudiciul a rezultat din faptul că procurorul Dănuţ Volintiru nu a ştiut să aplice regula de trei simplă, potrivit pandurul.ro.

Vezi și: Schimbarea procurorilor de la DNA: Ce au decis Cazanciuc și Kovesi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel