Procurorul Andrei Bodean, cerere de apărare a reputației profesionale

Procurorul Andrei Bodean din cadrul DNA Constanţa a formulat o cerere de apărare a reputaţiei profesionale în legătură cu afirmaţii privind dosarul referitor la inculpatul Sorin Calaigii, iar DNA solicită CSM să facă verificări în urma apariţiei unui articol prin care se încearcă acreditarea ideii că magistratul şi-ar fi îndeplinit atribuţiile cu rea-credinţă şi cu încălcarea legii. 

Potrivit unui comunicat remis, marţi, de DNA, în plus, în respectivul articol se arăta că întreaga activitate de urmărire penală din cauza ce îl privea pe Sorin Calaigii ar fi fost bazată pe denunţuri mincinoase şi pe presupusa sa dorinţă personală de răzbunare. 

"Precizăm că inculpatul Sorin Calaigii (alături de inculpata Bodîrlâu Mihaela) a fost trimis în judecată prin Rechizitoriul nr.193/P/2013 din data de 4 iulie 2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa (comunicat nr. 966/VIII/3 din 7 iulie 2014 şi comunicate-hotărâri de condamnare din 28 noiembrie 2016). Nicio probă administrată în cursul urmăririi penale nu a fost înlăturată de judecător pe parcursul verificărilor efectuate în procedura camerei preliminare. Ambii inculpaţi au fost condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoarea cu executare în regim de detenţie. Dosarul penal a fost judecat, în ambele faze procesuale, fond şi apel, doar la instanţe din Bucureşti, iar acuzaţia conform căreia procurorul de caz ar fi putut influenţa judecătorii cauzei apare drept absurdă", se arată în comunicat. 

De asemenea, DNA arată că, pe parcursul urmăririi penale, inculpaţii Sorin Calaigii şi Mihaela Bodîrlâu au sesizat Inspecţia Judiciară iar ca urmare a verificărilor efectuate, soluţia dispusă a fost de clasare a sesizării. 

Totodată, inculpatul Calaigii Sorin a formulat o plângere împotriva procurorului Andrei Bodean, ce a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

DNA: Decredibilizarea instituției

În context, DNA apreciază că, prin articolul în cauză, se urmăresc decredibilizarea instituţiei şi a activităţii procurorilor, precum şi a sistemului judiciar în general, prin inducerea în opinia publică a ideii că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal, acreditarea ideii că independenţa şi imparţialitatea procurorilor este influenţată de anumite interese personale, iar soluţiile sunt dispuse în mod arbitrar, neavând la bază elemente de probaţiune administrate legal, dar şi crearea unei stări de neîncredere în justiţie în ansamblul său, prin afectarea prestigiului justiţiei. 

"Prin prisma celor menţionate, apreciem că informaţiile publicate au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar. Acestea creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege", se precizează în comunicatul citat de Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel