Procurorii DNA au descins în DELTĂ!

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au efectuat, marţi, o percheziţie la sediul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea, potrivit guvernatorului Deltei, Grigore Baboianu. 

Percheziţia procurorilor DNA ar viza modul de realizare a unui proiect european derulat anul trecut de instituţia publică din subordinea Ministerului Mediului pentru accesibilizarea unor canale din Rezervaţie blocate din cauza aluviunilor.

'Este o acţiune a DNA în legătură cu un proiect finanţat din fonduri POP (Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, n. red.) prin FLAG (Grupul local de pescărie durabilă, Fisheries Local Action Group, n.red)', a declarat presei guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu.

Acţiunea DNA de la sediul ARBDD este prima de acest gen din ultimii 12 ani, proiectul care ar constitui obiectul cercetărilor DNA având o valoare de 9 milioane de lei, potrivit sursei citate. În contextul unui bilanţ al FLAG Delta Dunării, o entitate juridică formată din actori publici şi privaţi care în exerciţiul financiar 2007-2013 a avut la dispoziţie aproximativ 21 de milioane de euro, conducerea asociaţiei a anunţat în luna noiembrie a anului trecut că ARBDD a accesat fonduri europene, dar nu a făcut progrese pentru proiecte care vizau marcarea unor trasee turistice şi decolmatarea unor canale. Valoarea totală a acestor două proiecte era de aproximativ 11 milioane de lei.

Banii, asigurați de la bugetul de stat

În aceeaşi lună, guvernatorul de la acea vreme a Deltei, Lucian Simion, a declarat că lucrările de decolmatare a unor canale din Rezervaţie au fost efectuate în proporţie de 50%, banii necesari derulării acestora fiind asiguraţi din fonduri guvernamentale în baza solicitării Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Tulcea adresată Guvernul României.

Executivul a aprobat în luna august a anului trecut o hotărâre privind alocarea a 2,405 milioane de lei pentru execuţia în regim de urgenţă a unor lucrări de decolmatare pe canale din Deltă cu o lungime totală de 33,37 de kilometri. Zonele în care aceste lucrări urmau să fie realizate sunt Crişan, Maliuc, Sulina-CA Rosetti, Tulcea-Pardina, Sfântu Gheorghe-Uzlina şi Razim-Sinoe. Lucrările de decolmatare a canalelor din Deltă vizează asigurarea accesului în localităţile izolate din Rezervaţie, precum şi asigurarea unei alimentări minime a complexelor acvatice din Deltă.

FLAG Delta Dunării a pus la dispoziţia comunităţilor izolate din Delta Dunării aproximativ 21 de milioane de euro în exerciţiul financiar european trecut, suma fiind cea mai mare alocare europeană pentru o zonă piscicolă din Uniune. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel