Procurori respinşi de Iohannis. CSM, precizări

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

CSM susţine că a solicitat CNSAS verificarea apartenenţei sau colaborării cu serviciile de informaţii înainte de 1990 a procurorilor propuşi de ministrul Justiţiei în funcţii de conducere la Parchetul General, DNA şi DIICOT, însă nu a primit răspuns în termenul de 15 zile prevăzut de lege, astfel încât condiţia de a nu fi colaborat cu serviciile a fost verificată în raport de declaraţiile pe proprie răspundere depuse de candidaţi. 

CSM a transmis joi un comunicat de presă, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea MJ de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al DNA, precum şi numirea în funcţii de conducere a altor patru procurori. 

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit calendarul pentru examinarea propunerilor ministrului Justiţiei de avizare a numirii în aceste funcţii de conducere, procedurile desfăşurate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii fiind realizate cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale incidente.

În conformitate cu dispoziţiile art. 48, alin. (10) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, procedura de avizare a propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din aceeaşi lege include depunerea de către candidaţi a unei declaraţii pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, condiţie a cărei îndeplinire a fost verificată în procedurile în cauză", precizează reprezentanţii CSM. 

CSM spune că CNSAS nu a comunicat în termenul de 15 zile prevăzut de lege, iar Secţia pentru procurori a dat aviz, respectând procedurile legale şi practica administrativă constantă a Consiliului Superior al Magistraturii. 

"După expirarea termenului de 15 zile prevăzut de art. 54 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, în condiţiile necomunicării unor eventuale elemente de apartenenţă sau colaborare a candidaţilor cu serviciile de informaţii, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat propunerile anterior menţionate, formulate de ministrul Justiţiei.

La adoptarea hotărârilor au fost avute în vedere toate aspectele de legalitate a procedurii. Condiţia de a nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi de a nu fi colaborat cu acestea a fost verificată în raport de declaraţiile pe proprie răspundere, depuse de candidaţi, precum şi de împrejurarea că, în termenul prevăzut de lege, Consiliului Superior al Magistraturii nu i-au fost comunicate de către instituţia abilitată răspunsuri afirmative în acest sens. Procedura de verificare a îndeplinirii condiţiei prevăzute de art. 48 alin. (10) - (12) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor corespunde practicii administrative constante a Consiliului Superior al Magistraturii", arată CSM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel