Procesul Bataclan. Jihadistul judecat pentru crimele teroriste din Paris din 2015, găsit vinovat

Fotografie de la EKATERINA  BOLOVTSOVA, Pexels
Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels

Salah Abdeslam, singurul atacator supravieţuitor al atentatelor teroriste din Paris din 2015, când 130 de oameni au murit, a fost găsit vinovat de o instanţă de judecată. 

Anterior deciziei instanţei, Abdeslam a cerut clemenţă. "Ştiu că există multă ură pentru mine, dar vă rog să mă urâţi cu moderaţie", a spus acesta, citat de Daily Mail. 

Abdeslam s-a descris drept un soldat al Statului Islamic. Tribunalul a concluzionat că acesta este vinovat de 18 capete de acuzare, toate legate de terorism 

Anchetarea tuturor celor implicaţi a durat şase ani, iar concluziile scrise pot fi întinse pe 53 de metri. 450 de persoane au depus plângere şi au fost citaţi ca martori în tribunal. 

"Acest proces va fi un punct de referinţă pentru justiţie", a declarat Philippe Duperron, un bărbat al cărui fiu a fost ucis în teatrul Bataclan. 

Mama unuia dintre jihadiştii de la Bataclan, condamnată la 4 ani de închisoare

Fatima Hajji, în vârstă de 54 de ani, este mama lui Foued Mohamed Aggad, ucis de forţele de ordine în sala de spectacole Le Bataclan din Paris. În 2013, la vârsta de 21 de ani, Agad plecase în Siria, dar s-a întors în Franţa în toamna lui 2015, pentru a participa la atacurile din noiembrie, revendicate de Statul Islamic.

Hajji a fost condamnată pentru că în 2014 şi 2015 a adunat şi i-a trimis fiului ei şi concubinei acestuia peste 13.000 de euro, prin şase mandate, precum şi un colet.

Sentinţa pronunţată de instanţă a fost mai severă decât se ceruse în rechizitoriul parchetului naţional antiterorist; procurorii recomandaseră regimul cu executare doar pentru un an de închisoare din totalul de patru.

Hajji s-a apărat afirmând că nu a susţinut cauza fiului său, ci doar familia, care aştepta şi un copil şi avea nevoie de bani "pentru a supravieţui".

Tribunalul a reţinut însă că prin contactele aproape zilnice cu Agad, mama sa "era perfect conştientă" că ajută "un luptător dintr-un grup salafist". Faptul că ea nu a întrerupt finanţarea nici după ce fundamentaliştii islamici respectivi au revendicat mai multe atentate, "denotă o formă de susţinere a cauzei jihadiste".

Aceeaşi instanţă a condamnat-o în contumacie pe Hajira Belkhir, concubina lui Aggad, la zece ani de închisoare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni de natură teroristă. Tribunalul a emis un mandat de arestare pe numele femeii, dar se crede că aceasta a murit în Siria, scrie Agerpres. 

Radiografia unei supravieţuitoare de la Bataclan, scoasă la vânzare ca NFT. Chirurgul ar putea fi pus sub acuzare

Radiografia arată o plagă împuşcată şi un glonţ tras de un Kalashnikov în braţul femeii. Şi în anunţ era menţionat faptul că femeia fusese împuşcată în atacul de la Teatrul Bataclan, din 2015, când au murit 130 de persoane. Medicul a mai menţionat în anunţ că femeia şi-a pierdut iubitul în acel atac. 

Întrebat de ce a scos radiografia la vânzare, Emmanuel Masmejean, medicul în cauză, a declarat că "a fost o eroare" şi că regretă că nu a cerut permisiunea pacientei. 

NFT-ul fusese scos la vânzare pentru 2.057 dolari, însă anunţul a fost scos de pe site între timp. Avocatul femeii a declarat că aceasta a fost "extrem de şocată când a aflat ce a făcut medicul". 

"Acest medic, care nu doar că a încălcat confidenţialitatea medic-pacient, a crezut că ar fi o idee bună să şi descrie viaţa privată a acestei tinere, făcând-o perfect identificabilă", a declarat avocatul tinerei, conform BBC. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel