Problemă pentru Iohannis în diaspora: Mall-ul din Berlin a dat țeapă muncitorilor români

Mall-ul din Berlin ar trebui să fie reprezentarea a tot ce înseamnă lux, dar lucrurile nu sunt atât de frumoase precum par. Nu este nici pe departe un templu al cumpărăturilor, ci un simbol al exploatării lucrătorilor migranți din țările UE.

VEZI ȘI: Moment istoric pentru Băsescu. Ce spune Bolcaș

Mai mulți români au intrat într-o situație fără ieșire după ce au ajuns la muncă în Germania. Au muncit luni de zile, iar când și-au cerut banii, au fost umiliți. Oamenii au fost înșelați. Li s-au promis contracte de muncă, dar nu au primit nimic. 

Între timp, firma acuzată susţine că nu i-a avut niciodată angajaţi, prin urmare nu le datorează nimic.

Românii au fost angajați pe șantierul de construcție al mall-ului cu un salariu de mai puțin de 6 euro pe oră, 10 ore pe zi, 6 zile pe săptămâna, pentru a afla la sfârșitul proiectului că nu vor mai fi plătiți. O bună parte dintre muncitori s-au organizat în cadrul Sindicatul Muncitorilor Liberi (FAU-Berlin) angajându-se în lupta pentru salariile neplătite.

Apel către autorități

"Sunt din România și am venit în Berlin să lucrez. Lucrăm la Mall-ul din Berlin și când am început să lucrăm ne-au promis că ne vor face actele și se vor ocupa de tot. Noi lucrăm, dar nu primim niciun ban. Acest mesaj este pentru autoritățile din Berlin. Dormim în stradă de două săptămâni. O săptămână în stradă, una într-un fel de rulotă. Noi lucrăm la Mall-ul din Berlin fără bani. Avem nevoie de banii noștri", a spus Bogdan Droma, un român care muncește în Berlin", spune Bogdan Droma, unul dintre muncitorii români.

Standardul german, un vis

Bogdan Droma a fost concediat în momentul în care și-a întrebat patronii de acte. 

"Nu e ce voiam sau ce ne așteptam atunci când am venit aici. Auzisem de „standardul german," iar atunci când am venit aici ne gândeam că urma să fim plătiți pentru munca noastră. Nu vrem să fim la mila oamenilor pentru a avea ce să mâncăm. Am muncit și ne-am câștigat banii, am muncit cât să ne plătim singuri hrana. Avem familii și copii. Tot ce vrem e să fim plătiți. Banii noștri. E dreptul nostru. Nu am să mă opresc până nu ne-am luat banii.

Oamenii ăștia ar trebui să înțeleagă că noi nu suntem singuri și că nu ne vom opri din luptat.

Am lucrat o lună pentru Openmallmaster, după care m-au concediat pentru că începusem să vorbesc despre acte", a mai spus Bogdan Droma.

Mall-ul din Berlin, mall-ul rușinii

Românii se plâng nu doar pentru faptul că nu au fost remunerați, ci și pentru faptul că au primit amenințări.

"Pe lângă faptul că nu am fost remunerați pentru munca depusă, am fost amenințați (inclusiv cu violența fizică), iar lipsa competențelor lingvistice germane a fost exploatată de angajatori.

Ni s-au cerut sume între 100-150 € pentru a ne înregistra domiciliul în Berlin și ni s-a refuzat dreptul la un contract de muncă în formă scrisă. Nu ni s-a oferit cazare, drept urmare am dormit în condiții dificile pe stradă. În cele din urmă, am găsit un loc de cazare cu 1800 euro pe lună – un apartament cu 2 camere, în care locuiam 14-16 persoane și în care dușul functiona doar 20 de minute pe zi. Însă pentru ca nu am primit salariile, nu am putut achita chiria în continuare și am ajuns iarăși în stradă.

Responsabili pentru plata salariilor restante sunt contractorii "Metatec-Fundus GmbH & Co. KG" din Berlin Kreuzberg și "Openmallmaster GmbH" din (Frankfurt-Main), alături de compania constructoare principală – Fettchenhauer Controlling & Logistics GmbH, care a subcontractat cele 2 firme, și compania investitoare – High Gain House Investments. Somăm toate partile implicate, în special ultimele 2 din cele enumerate, să asigure plata salariilor restante. În spatele opulenței "Mall-ului din Berlin" se ascunde o poveste de exploatare extremă și tratament inuman al muncitorilor.

"Nu vom înceta lupta până nu vom primi salariile ce ni se cuvin. Am lucrat aici și ne merităm salariile promise. După munca depusă și promisiunile facute de angajator vrem să fim în stare să ne cumpărăm singuri mâncarea. De asemenea, luptăm și pentru că în Germania mii de muncitori migranți sunt exploatati în astfel de condiții de sclavie și nu mai putem tolera acest lucru. Ne-am organizat în sindicatul FAU din Berlin. Nu suntem singuri și nu vom înceta să luptăm!", este mesajul transmis de muncitorii români, scrie Voxpublica.

Angajamentul lui Klaus Iohannis luat în fața românilor din diaspora

Românii care au votat cu Klaus Iohannis pentru că "își vor țara înapoi" și-au pus toate speranțele în președintele ales. Acesta din urmă spune că își va respecta angajamentele pe care și le-a luat.

"Îi asigur pe semnatarii ei că rămân credincios promisiunilor și angajamentelor pe care mi le-am luat față de românii din țară și din străinătate. Acest lucru se va reflecta în toate deciziile mele, inclusiv în privința echipei de consilieri", a fost mesajul postat de Klaus Iohannis, duminică, 30 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel