EXCLUSIV  Problemă GRAVĂ de sănătate în România: Rezistență la medicamente

Președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, dr. Vasile Cepoi, a vorbit, la cea de-a treia ediții a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar, despre mai multe probleme din sistemul medical.

"Dispariția și schimbarea unor medicamente cu altele generează neîncredere. (...) Antibiorezistența este problemă de sănătate publică la nivel internațional. Efectele nu sunt raportate. Dorința de a învăța din erori nu există pentru că se dau sancțiuni", a zis președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

Cât despre infecțiile nosocomiale, Vasile Cepoi a spus: "Nu apar doar în spital, ci și în ambulator. Am fost în spitale din afară, iar acolo oamenii se spălau pe mâini la intrare, li se dădeau ținute sterile; la ieșire nu se spălau. (...) Astfel de infecții pot fi produse de pacienți acasă, atunci când iau singuri antibiotice, pe autoprescriere sau pe prescriere nejustificată. Toate virozele sunt tratate cu antibiotice. (...) Nu se mai spune nozocomial, ci infecții asociate actului medical. Vom avea un standard special pentru utilizarea antibiotice".

Antibiorezistența reprezintă procesul natural prin care bacteriile și alți microbi dezvoltă rezistență la medicamentele folosite în mod obișnuit pentru tratarea infecțiilor. În lipsa unei reacții eficiente la nivel global, antibiorezistența ar putea genera pierderea a 10 milioane de vieți omenești pe glob, anual, până în 2050 şi ar duce la o pierdere cumulată în producția globală echivalentă cu 100 de trilioane de dolari.

Dosarul electronic al pacientului, un instrument care poate să crească siguranța pacientului

Președinte Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, dr. Vasile Cepoi, a arătat că dosarul electronic al pacientului este un instrument care poate să crească siguranța pacientului, pentru că în momentul în care medicul are acces la toate informațiile despre evoluția patologiilor pacientului, are posibilitatea să ia o decizie mai fundamentată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel