EXCLUSIV  Problemă de sănătate, greșeală a părinților observată de Chirilă, rezident: Ar fi situații care s-ar rezolva de la sine / video

Foto Pexels
Foto Pexels

Președintele Societăţii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți (SMMR) din România, Horea Constantin Chirilă, a explicat, într-un interviu la DCNews, a vorbit despre o greșeală a părinților. 

„Copiii nu vin singuri la medic, e necesar bineînțeles să vină cu un părinte sau cu un tutore major care să aibă grijă de ei. Un lucru pe care l-am observat frecvent e că foarte mulți părinți se prezintă la spital cu cei mici pentru probleme minore, care bineînțeles că vor fi tratate, pentru că este responsabilitea noastră, dar denotă o lipsă de informare generală în cadrul populației. Și nu neapărat din vina familiilor respective, ci din vina modului de transmitere și de acces la informații”, a spus, în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical, Constantin Chirilă.

„Ar fi situații care s-ar rezolva de la sine”, a subliniat acesta, oferind ulterior un exemplu. „Sunt multe cazuri de dureri de cap. Se pot trata ușor acasă. Bineînțeles, dacă durerea persistă și există și alte semne, în momentul respectiv vii la spital, pentru investigații, să nu fie ceva la nivel mai profund.”

„S-a pune o presiune mai mică pe sistemul de sănătate și pe camera noastră de gardă. Într-adevăr, cultura de autoeducație corectă nu este rezolvată. Am punctat corectă! Mă refer la un acces centralizat la informație, informație aprobată și care să ofere oamenilor autonomia minimă de care e nevoie pentru probleme minore. Bineînțeles că nu trebuie să intrăm pe orice link de pe Google”, a conchis acesta. 

REZIDENȚIAT și REZIDENȚI, cu Horea Constantin CHIRILĂ. Interviurile DCNews și DCMedical

De ce pleacă medicii din România. Chirilă, rezident: Salariul nu mai reprezintă o problemă!  

Chirilă a explicat că atitudinea românilor față de medici joacă un rol în dorința acestora de a părăsi țara noastră. „Când vine vorba despre plecatul din țară, ostilitatea pe care o are publicul general asupra personalului medical mi se pare că e o parte din motiv”, a explicat el.

Salariul nu mai reprezintă o problemă. Spitalele sunt principalul motiv al exodului

„Dar nu este singurul motiv pentru care foarte mulți colegi pleacă în acest moment afară. Din anii precedenți, când eram și reprezentant al studenților, am cunoscut lucruri și a trebuit să ne informăm și cu privire la rezidențiat și la viitorul nostru.

Printre principalele motive pentru care pleacă medicii rezidenți nu mai sunt salariile, fiindcă au crescut între timp și au ajuns la un nivel satisfăcător. Însă, partea de condiții din spitale [lasă de dorit], în ideea în care medicul rezident caută un loc în care poate să lucreze în condiții mai bune. Ne referim aici la aparatură și chiar la condițiile generale în care stă pacientul în spital. Uneori lasă de dorit, alteori nu”, a mai transmis Chirilă.

E bătaie pe posturi în orașele mari și centrele universitare

„Este o problemă și mai mare aici. La finalul rezidențiatului, să zicem că în București sunt 1.000 de medici rezidenți, dar posturile nu sunt echivalente cu numărul pe oameni care termină rezidențiatul”, a adăugat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel