EXCLUSIV  Problema care apasă comunitatea rromă. Daragiu: Cei care sunt la limita subzistenţei sunt şi la limita legalului. Unii se luptă să devină cetăţeni onorabili, dar statul trebuie să-i ajute

Sursa foto: Facebook Marian Daragiu
Sursa foto: Facebook Marian Daragiu

Marian Daragiu, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale și vicepreședinte în Partida Rromilor, a vorbit despre un subiect care "arde" de multe ori pe buzele tuturor: de ce cei din comunitatea rromă au tendinţa să fure, să-şi însuşească bunuri care nu le aparţin ori să atenteze la proprietatea altora, nu doar în ţară ci şi în străinătate?

"Mai ales în zona rurală se întâmplă nenorocirile astea. Astea sunt realităţi. Şi-atunci, te întrebi: dacă eu aş fi ţinut acea comunitatea izolată, fără să am pârghiile la îndemână de a câştiga bani în mod cinstit şi aş avea o droaie de copii acasă, eu, ca părinte, nu aş face orice? M-aş duce înainte să tai lemne în curte la vecinul până ăla mă înjură şi nu-mi dă banii... Apoi aş începe să fur cartofi din sat, să iau rufele de pe frânghia altcuiva... M-ar duce într-o zonă de frustrare şi de încrâncenare până la limita aceea a legalităţii şi pe mine, şi pe dumneata şi pe oricare dintre noi.

"Sunt unii care se luptă să devină cetăţeni onorabili, dar statul trebuie să-i ajute"

Adică, natura umană va trebui să supravieţuiască într-un final, indiferent de mijloacele pe care le va folosi. Iar multe dintre ele sunt la limita legalităţii. Cunosc o familie care se roagă de primar să-i pună număr pe casă, ca odată cu numărul pe casă să poată să-şi facă buletinul şi mai departe să-şi înscrie copilul la şcoală... sunt unii care se luptă să devină cetăţeni onorabili, dar statul trebuie să-i ajute. Primăria trebuie să înţeleagă că are de pus în practică legislaţia aferentă.

Vâlcu l-a întrerupt: "O luăm şi invers. Au fost cazuri, acum, recent, în Bolintin când primarul le-a făcut case şi acolo au omorât acel şofer de maxi-taxi. Şi comunitatea reproşa primarului tocmai că le-a dat locuinţe sociale unor oameni din altă localitate care, iată, s-au dovedit a fi violenţi",a declarat Marian Daragiu, ala DCNews TV.

Daragiu: "Aici, instituţiile statului sunt cele care trebuie să-şi spună cuvântul. Dacă ai un primar deschis la minte şi îţi oferă şansa să te integrezi iar tu ajungi pradă propriilor tale instincte, atunci ai o problemă."

Cert este că rromii rămân un ghimpe în talpa societăţii. Stereotipurile măsurate de sondajele de opinie și de studiile sociologice ne arată că două treimi dintre români consideră că romii comit cele mai multe infracțiuni, iar o treime consideră că romii sunt un pericol pentru țară.

Emisiunea integral, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel