EXCLUSIV  Pro România anunţă LEGEA aşteptată de românii afectaţi de criză - Document

Pro România va depune, miercuri, la Parlament, proiectul de lege "privind sprijinul pentru un trai decent în contextul pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2".

Parlamentarii Pro România vor depune, miercuri, un proiect de lege care prevede o serie de măsuri pentru sprijinul populaţiei în contextul crizei provocate de coronavirus.

Iată textul integral al documentului:


LEGEA

privind sprijinul pentru un trai decent în contextul pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2

 

Capitolul I - Dispoziții generale

Art. 1

(1)    Prezenta lege reglementează accesul cetățenilor români cu vârsta peste 18 ani la un venit minim garantat lunar de 1500 de lei, în contextul pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2.

(2)    Venitul minim garantat descris la alin. (1) se asigură în condițiile prevăzute de prezenta lege.

Capitolul II - Sprijinul pentru un trai decent.

Art. 2

(1)    Sprijinul pentru un trai decent reprezintă ajutorul statului și se stabilește ca diferență între venitul prevăzut la art. 1, alin. (1) și venitul net lunar al persoanei. Se iau în calculul venitului net toate veniturile considerate impozabile din Codul Fiscal: venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din investiții, venituri din pensii, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din premii și jocuri de noroc, venituri din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, venituri din alte surse așa cum sunt definite in Codul Fiscal.

 

Capitolul III - Solicitarea și plata sprijinului pentru un trai decent

Art. 3

(1)    Sprijinul pentru un trai decent, în condițiile prezentei legi, se acordă pe bază de cerere și acte doveditoare privind veniturile persoanei care solicită sprijinului pentru un trai decent.

(2)    Lipsa sau, după caz, existența oricăror alte venituri decât cele care pot fi dovedite cu acte se menționează în declarația pe propria răspundere a persoanei prevăzută la alin. (1).

(3)    Cererea prevăzută la alin. (1) se face numai de către persoanele care au capacitatea deplină de exercițiu a drepturilor civile.

(4)    În cazurile prevăzute de reglementările legale în vigoare cererea poate fi întocmită de curatorul sau tutorele persoanei îndreptățite.

Art. 4

(1)    Cererea de acordare a sprijinului pentru un trai decent, declarația privind veniturile, precum și celelalte acte doveditoare se depun și se înregistrează la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), respectiv Agenția de Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București (AMPIS), în a cărei rază teritorială locuiește titularul.

(2)    În cazul persoanelor fără domiciliu, aflate în situație de nevoie, cererea se înregistrează la AJPIS/AMPIS, însoțită de o declarație pe propria răspundere că nu au solicitat drepturile de la alte primării.

(3)    Primăria și Direcțiile Generale de Asistența Socială și Protecție a Copilului în a cărei rază teritorială locuiește titularul, vor centraliza solicitările persoanelor și vor asigura transmiterea lor către AJPIS, respectiv AMPIS.

(4)    Documentele prevăzute la alin. (1) pot fi transmise și în format electronic.

Art. 5

(1)    Cererea de acordare a sprijinului pentru un trai decent se soluționează în termen de 30 de zile de la data înregistrării.

Art. 6

(1)    Stabilirea dreptului de sprijin pentru un trai decent, a cuantumului, precum și plata acestuia se fac prin dispoziția scrisă a directorului AJPIS/AMPIS. Dispoziția se comunică titularului de sprijin pentru un trai decent în termen de 5 zile de la data emiterii.

(2)    Plata sprijinului pentru un trai decent se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea la AJPIS/AMPIS.

Capitolul IV - Obligațiile beneficiarilor de sprijin pentru un trai decent

Art. 7

(1)    Titularul sprijinului pentru un trai decent are obligația să comunice AJPIS/AMPIS, în scris, orice modificare intervenită cu privire la venituri, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.

(2)    După depunerea declarației, dacă se impune modificarea cuantumului sprijinului pentru un trai decent, acesta se stabilește prin dispoziție a directorului executiv AJPIS/AMPIS.

(3)    Dispozițiile prevăzute la alin. (2) produc efecte de la data de întâi a lunii următoare emiterii dispoziției.

Art. 8

(1)    Plata sprijinului pentru un trai decent încetează în cazul în care beneficiarii acestuia nu mai îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 9

(1)    Sumele încasate necuvenit, cu titlu de sprijin pentru un trai decent, se recuperează de la beneficiar în termen de cel mult 3 ani de la efectuarea plății.

(2)    În cazul în care nu se pot recupera, integral sau parțial, sumele plătite necuvenit cu acest titlu vor fi recuperate, în condițiile legii, de la persoanele vinovate de efectuarea plății, pe o perioadă de cel mult 3 ani.

(3)    Recuperarea sumelor plătite cu titlu de sprijin pentru un trai decent se face prin dispoziție a directorului executiv AJPIS/ANPIS, care se comunică în termen de 15 zile de la constatare.

(4)    Dispoziția de recuperare constituie titlu executoriu de la data comunicării.

(5)    Sumele încasate necuvenit ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni se recuperează integral de la persoanele vinovate, în condițiile legii.

Capitolul V - Dispoziții tranzitorii și finale

Art. 10

(1)    Fondurile necesare pentru plata sprijinului pentru un trai decent se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Art. 11

(1)    Prezenta lege își produce efectele pe perioada stării de urgență decretată ca urmare a pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2, precum și pentru o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel