Afganii cer ca Prințul Harry să fie judecat după ce a recunoscut "cu mândrie" că "a ucis 25 de talibani".
Afganii au cerut ca Prințul Harry să fie urmărit penal pentru moartea persoanelor pe care a recunoscut că le-a ucis în timpce a luptat pentru armata britanică. În cartea sa, Harry dezvăluie că a ucis 25 de luptători și spune că nu i-a considerat "oameni", ci "piese de șah" care au fost scoase de pe tablă.
Ducele de Sussex a efectuat două misiuni în Afganistan, inclusiv o misiune între anii 2012 și 2013, în timpul căruia a servit ca și copilot de elicopter. Ruda unei victime a unui atac aerian din 2011 despre care se spune că ar fi fost efectuat de forțele britanice, Mullah Abdullah, a fost printre cei care au spus că Harry ar trebui să fie judecat.
El a spus că și-a pierdut nouă rude atunci când casa lui a fost lovită de un atac aerian, în timp ce el se afla la piața din satul Yakhchal, din districtul Nahr-E-Saraj.
"Solicităm comunității internaționale să-l judece pe această persoană (Prințul Harry n.r.) și ar trebui să primim despăgubiri pentru pierderile noastre. Ne-am pierdut casa, viața și membrii familiei, ne-am pierdut mijloacele de existență și, de asemenea, pe cei dragi", a spus acesta.
Deputatul conservator Tobias Ellwood, președinte al Comisiei de Apărare a Comunelor, a spus că revelația din memoriile lui Harry a fost"„proasta"
"Îmi fac griji că acest lucru va avea implicații de securitate", a declarat Ellwood pentru Sky News.
Vorbind despre Jocurile Invictus, el a spus: "Una dintre rarele ocazii în care am lucrat cu Prințul Harry a fost la Jocurile Invictus de la Sydney,Toronto și așa mai departe. Efort incredibil. Acesta a fost designul lui, aceasta a fost creația lui. Și acum sunt îngrijorat că ceva care a fost atât de important pentru veterani, pentru a ajuta la reabilitare, va avea de suferit, deoarece ar putea exista implicații de securitate ale participării lui la asta".
Un grup de oficiali talibani din provincia Helmand, unde forțele britanice au avut sediul între 2006 și 2014, au făcut ecou apelurilor ca Ducele să fie judecat, în timp ce un grup de protestatari s-a adunat în capitala provinciei Lashkar Gah.
Hameedullah Hameedi, membru al consiliului provincial din Helmand, a declarat pentru Sky News: "Dacă Harry se considera membru al unei lumi civilizate, este o rușine pentru el să spună asta (a ucis 25 de persoane n.r.). Și este și mai mare rușine pentru el să vorbească despre asta cu mândrie, ca un analfabet al unei societăți sărace, fără cunoștințe și fără educație. Nu doar cerem ca el să fie urmărit în instanța internațională, ci și cerem comunității internaționale să-l pedepsească cât mai curând posibil".
El a continuat: "Cu siguranță va avea un impact asupra relațiilor britanico-afgane, deoarece oamenii sunt conștienți că este un ofițer britanic aparținând Familiei Regale – Prințul Harry – cel care a martirizat 25 de afgani și a comis astfel de crime".
Samiullah Sayed, director adjunct al educației din Helmand, a adăugat: "După cum a recunoscut Prințul, a martirizat 25 de oameni. Nu numai Harry, ci toți ceilalți care au invadat Afganistanul au comis aceleași crime. Ca națiune independentă, nu vom uita niciodată brutalitatea, sălbăticia și cruzimea lor pe care le-au făcut împotriva națiunii noastre și a poporului nostru".
Afișele susținute de unii dintre protestatari prezentau imagini cu Harry cu cruce roșie pe ele. Reacțiile dure vin după ce Harry a scris în carte că uciderea celor 25 de afgani "nu a fost ceva care m-a umplut de satisfacție, dar nici nu mi-a fost rușine".
Diferiți membri ai armatei britanice au criticat faptul că ducele a făcut public numărul oamenilor pe care i-a ucis. Contraamiralul Chris Parry, ofițer în retragere din Royal Navy, a declarat că în 35 de ani de serviciu, inclusiv în luptă, nu a auzit niciodată un coleg "spunând care este scorul lor"
"Mi-e teamă să spun că este neîndemânatic, fără gust și nu oferă respect pentru oamenii care au fost uciși", a spus el.
Fostul ofițer superior al armatei, colonelul Richard Kemp, a spus că comentariile lui Harry sunt "prost judecate" și ar putea incita la un atac asupra soldaților britanici.
Editorul pentru afaceri internaționale de la Sky News, Dominic Waghorn, a spus că Harry descrie ceea ce a făcut "atât de nepasional este o mană divină de propagandă și recrutare pentru inamicii țării, lucru confirmat de reacția talibanilor și a altor rețele extremiste".
Dar fostul ofițer senior de informații Philip Ingram, acum pensionat, a spus că a recunoscut în Harry semnele tulburării de stres post traumatic și a spus că trebuie să fie protejat, mai degrabă decât criticat în continuare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu