Principesa Margareta, sărbătorire centenar Finlanda: Drag prieten al României

Principesa Margareta şi-a manifestat luni seară, la Palatul Elisabeta, admiraţia pentru Finlanda. 

”Principele Radu şi cu mine suntem încântaţi să găzduim această seară, pentru a onora o ţară remarcabilă, un drag prieten al României, o naţiune admirată pentru forţa ei de a rezista, pentru demnitatea şi patriotismul ei şi un aliat important în Uniunea Europeană. Aproape un secol după ce străbunicii noştri au stabilit relaţii diplomatice între ţările noastre, suntem împreună în această seară pentru a vorbi despre legăturile noastre, pentru a onora munca exemplară a predecesorilor noştri şi pentru a ne angaja într-un viitor prosper şi demn pentru statele şi naţiunile noastre. În numele Familiei Regale, vă doresc tuturor un paşnic şi foarte bun an nou!”, a afirmat principesa moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, în discursul rostit la ceremonia şi dineul de la Palatul Elisabeta cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la declararea independenţei Republicii Finlanda.

Principesa a evocat recunoaşterea de către România, curând după Primul Război Mondial, a independenţei Finlandei şi stabilirea de către cele două ţări de relaţii diplomatice la 28 iunie 1920, în timpul domniei străbunicului său, regele Ferdinand, şi al preşedintelui Kaarlo Juho Stĺhlberg al Finlandei.

[citeste si]

”Întreaga societate românească admiră angajamentul faţă de democraţie, drepturi civice şi drepturile omului pe care ţara voastră l-a arătat încă de la începutul istoriei noastre moderne. În anul 1906, Finlanda a devenit primul stat european care a acordat tuturor cetăţenilor adulţi drept de vot şi prima ţară din lume care a oferit tuturor cetăţenilor adulţi dreptul de a candida la funcţii publice”, a subliniat principesa Margareta.

Moment simbolic

Ea a amintit "marea admiraţie pentru extraordinarul om de stat care a fost mareşalul Carl Gustaf Emil Mannerheim" pe care o nutreşte, împreună cu principele Radu, afirmând că acela care este considerat "părintele Finlandei moderne" reprezintă "un model pentru noi toţi, prin curajul, stăpânirea, forţa şi hotărârea sa". Totodată, Custodele Coroanei române a spus că Familia Regală a vizitat Finlanda de două ori, în anii 2003 şi 2006 şi s-a întâlnit în mai multe rânduri cu fostul preşedinte al Finlandei Tarja Halonen.

"Un moment simbolic pentru noi a fost vizita pe care soţul meu a făcut-o la Helsinki în decembrie 2006, când Finlanda deţinea preşedinţia Consiliului UE, cu doar cu două săptămâni înainte ca România să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene", a mai afirmat principesa Margareta.

Mesaj către Regele Mihai

La rândul său, ambasadoarea Republicii Finlanda la Bucureşti, Paivi Pohjanheimo, a evocat idealurile de libertate şi autodeterminare ale poporului finlandez, care au condus la obţinerea independenţei în urmă cu 100 de ani şi a subliniat cultivarea şi în prezent a valorilor democraţiei reprezentative, bazată pe domnia legii, egalitate şi libertatea presei.

Diplomatul finlandez şi-a exprimat speranţa în continuarea şi pe viitor a relaţiilor româno-finlandeze, bazate pe dialog şi cooperare.

Totodată, Paivi Pohjanheimo a transmis urări de sănătate regelui Mihai I.

La eveniment au fost prezenţi, printre alţii, deputatul independent Sorin Cîmpeanu, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei, episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul, acad. Cristian Hera, vicepreşedinte al Academiei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel