Principele Radu, la comemorarea centenarului morții Regelui Carol I: „Puterea unei societăți nu stă doar în politică"

Alteța Sa Regală Principele Radu, în discursul susținut, luni, la Academia Română, la sesiune de comunicări ştiinţifice dedicată comemorării centenarului morții Regelui Carol I, a afirmat că "Puterea unei societăți nu stă doar în politică, destinul unei națiuni nu este scris doar de conducătorii ei".

Alteţa sa Regală Principele Radu al României şi Alteţa sa Prinţul Nicolae au participat, luni, la sesiunea de comunicări ştiinţifice având ca subiect „Regele Carol I. 175 de ani de la naştere – 100 de ani de la moarte", organizată  în Aula Mare a Academiei Române.

În discursul susținut cu această ocazie, Principele Radu a punctat cât de "simplu" se poate face evaluarea domniei de 48 de ani a Regelui Carol I, întemeietorul Statului român modern și cel care a înfăptuit "una dintre cele mai durabile dezvoltări din istoria noastră, fondând instituții vitale, dând contur identității noastre și statornicind securitatea națională.

"Evaluarea domniei lui Carol I se poate face simplu: dacă luăm criteriile de bază ale Uniunii Europene și NATO vom vedea că, în ciuda limitărilor vremii, Carol apare surprinzător de contemporan cu noi: fondator de instituții de bază ale Statului, promotor al profesionalismului în politică, societate și economie, strateg și reformator al Forțelor armate, încurajator al puterii soft (educație, cultură, politică externă, tradiții, specific național), voce europeană prin excelență, puterea exemplului personal, creator de proiecte civice, întăritor al suveranității în paralel cu adaptarea la jocul regional, participant cu trupe la alianțe militare continentale".

Familia Regală duce mai departe legământul european, democratic și constituțional al Regelui Carol I, contribuind la consolidarea statului și reprezentând simbolic națiunea, încurajând tradițiile și sprijinind educația și cultura noastră, susținând binefacerile deschiderilor democratice, ale globalizării, adâncind legăturile României cu Europa, promovând libertățile și drepturile omului, încurajând comunicarea și inițiativa individuală", a afirmat în discursul său de la Academia Română Principele Radu al României.

"Puterea unei societăți nu stă doar în politică"

Totodată, membrul non-dinastic al Casei Regale de România a susținut că "Puterea unei societăți nu stă doar în politică, destinul unei națiuni nu este scris doar de conducătorii ei, iar devenirea societății nu este creionată doar de mințile care-o luminează. În momentul în care românii, după câteva decenii de întuneric, au înţeles că patriotismul se măsoară în infrastructură, că rolul de model este tot atât de necesar ca şi parlamentarismul, că puterea exemplului personal este tot atât de valoroasă ca şi prosperitatea, când au simţit pe pielea lor că legitimitatea dată de voturi nu înlocuieşte mândria și nici competența, când au intuit că abilitatea politică nu poate suplini loialitatea, atunci românii de astăzi au declarat pe Carol I al doilea mare român al tuturor timpurilor. Tot ei, românii de astăzi, au cerut în număr de aproape jumătate de million punerea statuii regelui lor la locul ei.

Este suficient să te uiţi la statuia Regelui Carol și la Biblioteca sa, aşa cum arată ele astăzi în Piața Palatului Regal, ca să înţelegi că se poate construi o Românie curată, dar prosperă, delicată, dar bine dotată instituţional, paşnică, dar energică, elegantă, dar pragmatică, frumoasă, dar puternică", a mai spus Principele Radu.

Familia Regală, o instituție istorică

În finalul discursului, Principele Radu al României a arătat semnificația evenimentului organizat de Academia Română.

"Familia Regală, fondată de Regele Carol I acum aproape un secol și jumătate, este o instituție istorică de esență statală capabilă, precum fondatorul ei, să găsească astăzi și mâine modalități noi, flexibile, motivate și potrivite de a fi utilă.

Comemorarea de astăzi este o sursă de inspirație pentru generația tânără, fiindcă omagiază curajul, profesionalismul, loialitatea și un nou început european în istoria noastră modernă", a conchis Principele Radu. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy