Principalul opozant al lui Putin, condamnat la închisoare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost condamnat miercuri la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri, într-un proces retrimis în primă instanță de Curtea Supremă.

Opozantul și bloggerul anticorupție în vârstă de 40 de ani a anunțat că va face apel la această decizie în fața celor mai înalte instanțe și a afirmat că rămâne hotărât să candideze la alegerile prezidențiale din 2018.

"Ne vom desfășura campania electorală indiferent de ce se întâmplă în acest tribunal", le-a spus Navalnîi jurnaliștilor după citirea verdictului de către judecător.

"Începând de mâine, Kremlinul va începe să își cânte melodia conform căreia nu am dreptul să particip la campanie. Însă este scris în Constituție că toți cei care nu se află în închisoare au dreptul să se prezinte", a adăugat opozantul.

Navalnîi a fost acuzat că a organizat în 2009 deturnarea a circa 400.000 de euro în detrimentul unei societăți publice de exploatare forestieră pe când era consultant al guvernatorului liberal al regiunii Kirov, la 900 de km est de Moscova.

Opozantul, care afirmă că acest proces a fost fabricat pentru a-l elimina de pe scena politică, a fost condamnat la o pedeapsă identică și în primul proces, denunțat ca "arbitrar" și "de natură politică" în februarie 2016 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Curtea Supremă din Rusia a anulat în noiembrie această condamnare și a retrimis cazul în primă instanță.

Această condamnare pentru deturnare de fonduri ar putea teoretic să îl împiedice pe Aleksei Navalnîi să candideze la alegerile prezidențiale din 2018, la care președintele Vladimir Putin ar urma să se prezinte pentru a obține un al patrulea mandat, scrie Agerpres.

"Vedem această decizie ca un mesaj al Kremlinului, care ne consideră, pe mine, pe echipa mea și pe alegătorii mei, prea periculoși", a adăugat Navalnîi.

În octombrie 2013, Navalnîi a obținut scorul onorabil de 27,2% la alegerile locale din Moscova, câștigate fără surpriză de primarul în exercițiu, apropiat al Kremlinului. El s-a impus astfel ca principalul opozant al lui Vladimir Putin

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel