EXCLUSIV  Prințul Charles, Prinț de Transilvania. Academicianul Giurescu, răsturnare de situație

Dinu Giurescu spune că, din punct de vedere juridic, Prințul de Wales nu poate primi un astfel de titlu deoarece statul român nu are această distincție în momentul de față.

Marele istoric și politician român Dinu Giurescu, membru titular al Academiei Române, îi neagă titlul de Prinț al Transilvaniei propus Prințului Charles, spunând că „noi nu avem această distincție în momentul de față. Distincția onorifică a statului român nu o avem”. 

Giurescu a mai comentat, pentru DC News, că Mircea Hava, primarul orașului Alba Iulia, trebuie să justifice el această propunere sau numire, întrucât acesta nu poate oferi un astfel de titlu. „Primarul nu are această calitate. Și dacă vrea mai multe detalii, să se adreseze președintelui Academiei Române, care este și transilvănean și directorul Institutului de Istorie din Cluj. 

Iar în trecut, nu era Prinț de Transilvania, ci Voievod sau Duce de Transilvania, lucru care a fost desființat în momentul în care Transilvania a fost considerată de unguri ca parte alcătuitoare a Regatului Ungariei renăscut la 1867, până în momentul în care ungurii s-au declarat stat alcătuitor al dualismului austro-ungar. În momentul în care statul ungar s-a refăcut, în cadrul dualismului, el n-a mai recunoscut aceste titluri și privilegii”.

În urma unor articole publicate marți de Daily Star și Mirror, primarul orașului Alba Iulia, Mircea Hava, i-ar fi transmis un mesaj Prințului de Wales propunându-i să devină „Prinț de Wales ȘI al Transilvaniei”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel