Primul transplant de plămâni din România. Copcă: ”S-a făcut sub asediu”

Sebastian Florea / 22 aug 2018 / 11:32 Salveaza PDF Comentarii
foto: Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București / facebook
Descriere foto: foto: Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București / facebook

Doctorul Narcis Copcă, managerul Spitalului „Sf. Maria" din București, a acordat un interviu celor de la Qmagazine, unde a povestit cum s-a desfășurat primul transplant de plămâni din România.

Doctorul Narcis Copcă, este considerat un Don Quijote pentru lupta sa idealistă pe care a dus-o în ultimii ani ca să facă posibilă efectuarea de tarnsplant în spitalul pe care-l conduce. Ministrul Vlad Voiculescu l-a împiedicat constant nu doar refuzând să acrediteze spitalul - deși îndeplinea toate condițiile medicale - ci și făcându-i mai multe plângeri la DNA, scrie Qmagazine.ro.

Este îngrozitor că s-a ajuns în situația să ne întrebăm dacă România are nevoie de transplant". Amara constatare îi aparține doctorului Narcis Copcă, managerul Spitalului „Sf. Maria" din București, locul în care s-au efectuat primele transplanturi pulmonare din România. În loc de susținerea de care ar fi trebuit să se bucure, echipa de medici care urma să realizeze transplantul avea un stres în plus: pe Facebook se anunțase o manifestație împotriva lor.

Amenințare cu protest în fața spitalului

„Un subiect atât de nobil, cum e acela de a face bine unui om, poate fi manipulat și dus în zone extremiste, în care nici nu ar trebui să ajungă. (...) Știți că noi am făcut primul transplant sub amenințarea unui protest în fața spitalului? S-au făcut apeluri pe Facebook pentru asta. A trebuit să-i instruiesc pe oameni, să golesc parcarea pentru a se vedea că nu sunt doctori în spital. Avem și noi încărcătura noastră emoțională, suntem oameni, nu ne trebuia un stres în plus. Transplantul se făcea într-un spital românesc. Era un eveniment care ar fi trebuit susținut, nu huiduit", a declarat pentru Q Magazine dr. Narcis Copcă.

Acesta a fost motivul pentru care s-a decis „secretizarea" acestei intervenții de pionierat în chirurgia românească, la care a participat ca primă mână doctorul Igor Tudorache, șeful Centrului pulmonar din Hanovra. Succesul intervenției a însemnat, însă, și reducerea „turismului de transplant", pe care fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, l-a susținut fără rezerve, promovând în special spitalul AKH de la Viena.

Domeniul transplantului, o vacă bună de muls

Motivul pentru care transplantul a întâmpinat atâtea probleme este devoalat pentru sursa citată de doctorul Copcă:

„Statul român a plătit 250 de milioane de euro către țările din Uniunea Europeană, iar comisionul societăților care-i trimit pe acești pacienți în străinătate pentru diferite tratamente și operații, variază între 10 și 20%. Este verificabil acest fapt. Domeniul transplantului este o vacă foarte bună de muls. Fac precizarea că am fost sprijiniți de toți miniștrii Sănătății, cu o singură excepție: Vlad Voiculescu", a declarat pentru Q Magazine, chirurgul Narcis Copcă.

În Germania o operație de transplant de plămâni poate costa de la 60.000 la 300.000 de euro. Cele două transplanturi pulmonare efectuate la „Sf. Maria" au costat, fiecare, 50.000 de euro, mai precizează sursa citată.

Vezi și: Lovitură pentru Voiculescu la Antena 3: Pe cine a chemat Gâdea în platou


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26