Primul președinte al Barbados, un semn al erei post monarhiste, după domnia Reginei Elisabeta

Facebook - Barbados Government Information Service / Primul președinte al Barbados, un semn al erei post monarhiste, după domnia Reginei Elisabeta
Facebook - Barbados Government Information Service / Primul președinte al Barbados, un semn al erei post monarhiste, după domnia Reginei Elisabeta

Barbados și-a ales primul președinte al țării, după renunțarea la domnia monarhiei coloniale britanice. 

Barbados și-a ales primul președinte în timp ce se pregătește să devină republică, înlăturând-o pe regina Elisabeta din funcția de șef al statului. Dame Sandra Mason, în vârstă de 72 de ani, urmează să depună jurământul pe 30 noiembrie, moment care va marca cea de-a 55-a aniversare a independenței țării față de Marea Britanie, scrie BBC

Prima femeie care a servit la Curtea de Apel Barbados, Dame Sandra este guvernator general al țării din 2018. 

Guvernul a anunțat planul de a trece la statutul de republică anul trecut. Într-un document al executivului se spunea că „a sosit timpul” ca Barbados să „lase pe deplin trecutul colonial în urmă”. Schimbarea fusese deja recomandată printr-o revizuire a constituției în 1998.

Scrutinul, un moment istoric pentru națiunea caraibiană

Alegerile istorice au avut loc după o sesiune comună a Camerei Adunării și Senatului de miercuri. Primul ministru Mia Mottley a descris votul drept un „moment fundamental” pentru națiune.

Cu o populație de aproximativ 285.000 de locuitori, Barbados este una dintre cele mai populate și prospere insule din Caraibe. Odată puternic dependentă de exporturile de zahăr, economia sa s-a diversificat spre domeniile turism și finanțe.

Barbados nu este prima fostă colonie britanică din Caraibe care va deveni republică. Guyana a făcut acest pas în 1970, la mai puțin de patru ani de la obținerea independenței față de Marea Britanie. Trinidad și Tobago au urmat exemplul în 1976 și Dominica în 1978. Jamaica a sugerat în trecut că ar putea lua în considerare și schimbarea.

Au spus „la revedere” monarhiei

În septembrie 2020, guvernul din Barbados a transmis: „A venit în sfârșit momentul să renunțăm complet la trecutul nostru colonial”. Țara avea la acel moment ca obiectiv să completeze procesul de tranziție în cea de-a 55-a aniversare a independenței față de Marea Britanie, în noiembrie 2021.

„Aceste este ultimul semn de încredere în cine suntem și ce putem să realizăm”, a transmis premierul Mia Mottley, într-un discurs. Palatul Buckingham a transmis că chestiunea este a guvernului și a poporului țării Barbados. Ideea „nu a venit de nicăieri” și „a fost adusă în discuție public de multe ori”, explică sursele BBC de la Palat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel