EXCLUSIV  Primul ambasador al României în afara granițelor: A făcut cel mai mult pentru românii din diaspora. Vezi și țările în care românii câștigă mai puțin decât ar putea avea salariu acasă

 Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin

În afara României mai avem încă o Românie.

Există două Românii - una între granițele țării și una în afara granițelor. De la an la an, satele şi comunele din România rămân cu tot mai puţini locuitori. Oamenii aleg calea străinătății pentru un trai mai bun. Cifrele neoficiale spun că depășim opt milioane de români în afara granițelor, fără să numărăm comunitățile istorice.

Pentru păstrarea tradițiilor românești în diaspora, Biserica a fost primul ambasador al României în afara granițelor. A spus-o secretarul de stat Gheorghe Cârciu.

Biserica ajută la coagularea comunităților din diaspora și la păstrarea și promovarea identității românești. De asemenea, ajută la menținerea profilului identitar și spiritual al românilor din străinătate.

„Biserica și tradiția românească reprezintă factorul de uniune al românilor din diaspora. Biserica este primul ambasador al României în afara granițelor.  Este cea care a făcut cel mai mult pentru români”, a zis Gheorghe Cârciu în cadrul dezbaterii „Cum acționează autoritățile locale pentru readucerea acasă a românilor din Diaspora". 

Gheorghe Cârciu a vorbit și despre o problemă dureroasă a românilor din diaspora. Unii dintre ei câștigă mai puțin decât ar fi putut câștiga în România. El s-a referit la unii români din Spania sau Italia și a zis că în aceste țări, salariile, în anumite domenii, sunt mai mici ca în România.

„În Spania și în Italia, unii români au salarii mai mici decât sunt salariile în România pe anumite domenii. Să aducem românii acasă este impropriu spus pentru că trebuie să-și dorească și ei. Datoria noastră este să creăm posibilitatea dialogului, să cunoască ce opțiuni au dacă vin în România și să vedem cum îi sprijină statul pe românii care se întorc acasă”, a zis Gheorghe Cârciu, secretar de stat DRP.

„Avem nevoie măcar de un milion de români să se întoarcă în România, chiar de mâine, pentru că au ce munci în țară!”, a mai zis Gheorghe Cârciu.

DC Media Group a găzduit o dezbatere pe marginea unei probleme esențiale a României: migrația. Ce fac autoritățile locale pentru a-i aduce pe români acasă? Sunt ei dornici să se întoarcă? Au ce să muncească? Doar banii îi țin departe de țară? Am încercat să răspundem la toate aceste întrebări și multe altele, alături de invitații noștri, lideri politici locali și reprezentanți ai românilor din străinătate. Urmărește pe DCNews, ȘtiriDiaspora și DCNews TV o dezbatere esențială pentru România. 

Vedeți mai multe aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel