Primele transplanturi de inimă artificială, în luna iunie, la Institutul Inimii

inima artificiala
inima artificiala

Primele transplanturi de inimă artificială Jarvik 2000 vor fi realizate la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca, cel mai probabil în luna iunie, de o echipă româno-italiană de medici specialişti, pe lista de urgenţe aflându-se patru pacienţi cu insuficienţă cardiacă cronică.

Chirurgul cardiolog Mircea Bârsan de la Institutul Inimii a declarat pentru Agerpres că "data exactă a intervenţiilor este în totalitate dependentă de programul echipei de medici chirurgi din Italia şi de disponibilitatea acesteia pentru deplasarea de câteva zile la Cluj-Napoca". "Doar primul dintre cele patru transplanturi de inimi artificiale va fi suportat de Spitalul Bambino Gesu din Roma", a spus profesorul Mircea Bârsan.

Potrivit chirurgului clujean, cei patru pacienţi cu vârste între 50 şi 60 de ani - o femeie şi trei bărbaţi -, se află sub îngrijiri medicale în unităţi sanitare din Alba-Iulia, Baia Mare, Târgu Mureş şi Bucureşti. Unul dintre bolnavii care vor fi operaţi la Institutul Inimii este clujean.

La rândul său, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului Inimii, prof. dr. Traian Scridon, a declarat că discuţiile purtate cu puţină vreme în urmă de institut cu specialiştii italieni de la Spitalul Bambino Gesu îndreptăţesc speranţa în realizarea acestei prime etape a programului de transplant cardiac realizabil la Cluj-Napoca cu sprijin italian.

Inima artificială Jarvik 2000, produsă în SUA, sub licenţă italiană, a fost omologată, recent, de Ministerul român al Sănătăţii. Aparatul are rolul de a pompa sângele, preluând, astfel, una dintre funcţiile de bază ale inimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel