Raportul INSEMEX în cazul tragediei de la Crevedia. Care ar fi fost cauza exploziei

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani a stabilit cauza exploziei de la Crevedia.

În august 2023, o explozie devastatoare a zguduit stația GPL din Crevedia, lăsând în urmă un bilanț tragic: șase persoane au pierit, iar peste 50 de cetățeni au fost grav răniți.

Potrivit raportului elaborat de specialiști, incendiul ar fi fost provocat de acumularea unui nor de gaze pe un perimetru de 40 m, inclusiv deasupra clădirii, iar transvazarea neadecvată a GPL-ului dintr-o cisternă mare într-una mică a contribuit la tragicul eveniment, potrivit Antena 3.

În ciuda eforturilor, sursa exactă a izbucnirii flăcărilor nu a putut fi determinată, specialiștii luând în considerare diverse posibilități - de la surse electrice și termice până la foc deschis sau electrostatic. Se subliniază că și o simplă țigară aprinsă sau o scânteie ar fi putut declanșa explozia.

Stația GPL de la Crevedia opera ilegal de la începutul anului 2020

Exploziile au generat distrugeri considerabile în zonă, afectând numeroase locuințe. Răniții au fost transportați la spitale atât în țară, cât și în străinătate, iar intervenția a necesitat resurse substanțiale din partea serviciilor de urgență.

Ulterior, s-a descoperit că stația GPL de la Crevedia opera ilegal de la începutul anului 2020, fără a deține autorizații corespunzătoare de securitate la incendiu. Investigațiile au indicat că scurgerile de gaze de la autocisternele și cisternele depozit din curtea firmei, alături de existența unei surse de aprindere au contribuit la producerea tragediei.

La imobilul din Crevedia nu se putea derula nicio operaţiune cu GPL deoarece pentru respectiva locaţie nu existau avizele şi autorizaţiile instituţiilor abilitate. Peste 150 de persoane vătămate au fost audiate, multe dintre acestea constituidu-se parte civilă în cauză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel