Primăria Sectorului 4 construieşte două grădiniţe, o şcoală şi o bibliotecă în Ucraina

Primăria Sectorului 4 va finaliza lucrările la o grădiniţă, va începe construcţia altei grădiniţe şi a unei biblioteci şi va consolida şi moderniza o şcoală, în localităţile Mahala şi Ostriţa, regiunea Cernăuţi, Ucraina, ambele locuite aproape exclusiv de români. Demersul este inclus în cadrul unui proiect-pilot, care vizează sprijinirea financiară a comunităţilor româneşti din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 4 remis duminică, grădiniţa din localitatea Mahala va fi prima unitate care va beneficia de sprijin financiar, în valoare de 50.000 de euro, ca urmare a Acordului de înfrăţire existent între Sectorul 4 şi primăriile localităţilor menţionate din regiunea Cernăuţi.

Aceeaşi sursă menţionează că grădiniţa, ale cărei lucrări de construcţie au început în urmă cu trei ani, va avea o capacitate de 120 de locuri şi va fi singura unitate de învăţământ destinată preşcolarilor din zona respectivă, care nu a beneficiat 20 de ani de nicio grădiniţă pentru copiii celor peste 7.000 de români care locuiesc în cele patru sate ale comunei Mahala.

O altă investiţie va viza o bibliotecă, ce urmează să fie construită în localitatea Mahala, pentru comunitatea românească din regiunea Cernăuţi, iar un sprijin financiar în valoare de 50.000 de euro va fi alocat pentru consolidarea şi modernizarea unei şcoli în localitatea Ostriţa. Lucrările vor începe în cel mult două luni şi vor consta în transformarea unei şcoli vechi într-o unitate de învăţământ nouă, cu toate dotările necesare, cu profil sportiv.

Grădiniță pentru aproximativ 150 de copii

De asemenea, în localitatea Ostriţa, în perioada următoare va începe şi construcţia unei noi grădiniţe, de care vor beneficia aproximativ 150 de copii preşcolari.

"Suntem prima unitate administrativ-teritorială din România care sprijină concret, financiar o comunitate românească din Ucraina, din regiunea Cernăuţi. Consider că este un demers firesc, pe care orice român trebuie să-l facă pentru fraţii noştri de aici, care de-a lungul timpului nu au primit niciun fel de ajutor. Este normal ca românii să fie preocupaţi de români. Aşa cum cei din România se preocupă de cei din Republica Moldova, tot la fel de normal şi de corect este să ne preocupăm şi de cei de aici, din Ucraina, din regiunea Cernăuţi", a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, citat în comunicat.

Băluţă a participat sâmbătă la inaugurarea lucrărilor de construire a obiectivelor cultural-educative finanţate din bugetul local al Sectorului 4.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel