Primăria Perişani a pierdut toate procesele cu Hidroconstrucţia, Sucursala Olt Superior, iar acum trebuie să plătească 500.000 lei. Primarul comunei vâlcene, Ion Sandu a încercat exonerarea de la plata datoriilor restante pentru lucrările societăţii amintite pe Ordonanţa 7, în valoare de 300.000 de lei, dar fără niciun rezultat, informează Impact Real.
Autor: Adrian Stroescu
[caption id="attachment_121009" align="alignleft" width="187" caption="Ion Sandu"][/caption] Deşi primarul Perişaniului a făcut toate eforturile pentru a câştiga acest proces, prin chemarea în garanţie a Ministerului Dezvoltării, instanţa a dat câştig de cauză societăţii Hidroconstrucţia, în mod definitiv şi irevocabil. Aceasta din urmă doreşte recuperarea cu orice preţ a datoriilor şi promite că va face tot posibilul ca executarea silită să stingă măcar o parte dintre datoriile primăriei.
Pe parcursul desfăşurării procesului cu Hidroconstrucţia, primarul Ion Sandu şi-a arătat, în nenumărate rânduri, nemulţumirea faţă de modul de lucru al Guvernului şi al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. În opinia sa, Guvernul se făcea vinovat de modificarea structurii de lucru, prin cedarea responsabilităţii Ministerului Dezvoltării Regionale, aruncând în aer contractele încheiate de primării şi Guvern pe timpul guvernării Tăriceanu. Cererea de chemare în garanţie a Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale n-a avut rezultatul scontat de primar, ministerul condus de Elena Udrea reuşind să se spele pe mâini de răspunderea contractelor angajate direct de o altă guvernare. Primarul era hotărât să cheme în garanţie Guvernul, însă instanţa i-a refuzat această cerere. „Ministerul Dezvoltării s-a scuturat. Au zis că n-au încheiat protocolul cu noi. Nu mi s-a mai dat voie să vin cu vreo chemare în garanţie.”, susţine Ion Sandu. Supărarea primarului Sandu nu se opreşte aici. El acuză instanţa vâlceană de abuz şi susţine că nu a renunţat la ideea de a se ajunge la CEDO. În opinia sa, termenul de apel formulat de instanţa vâlceană, de 15 zile, a fost incorect definit şi, ulterior, a fost infirmat de Curtea de Apel din Piteşti, în acest fel, orice cale de atac a hotărârii fiind compromisă. „Abuzul cel mai mare este faptul că în sentinţa de la Vâlcea mi s-au dat 15 zile termen să fac apel. Când am ajuns la Curtea de Apel mi s-a spus că pentru asemenea contracte termenul în care se face apelul este de cinci zile şi s-a depăşit, aşa că nu am mai avut posibilitatea să formulez recurs. Mie mi-au scris în sentinţă 15 zile.
Un alt motiv de supărare a primarului este legat de modul abuziv în care au fost întocmite şi acceptate expertizele judiciare în timpul procesului. „Expertizele făcute de experţii delegaţi de instanţă au fost acceptate abuziv. Experţii au făcut o expertiză cu două interpretări, pe două sume, să-şi aleagă instanţa pe care doreşte, iar instanţa a ales-o pe cea împotriva noastră. Logic ar fi fost să aleagă o singură soluţie, cu felul real în care s-au întâmplat lucrurile.”, declară dezamăgit Ion Sandu.
Potrivit avocatului societăţii Hidroconstrucţia SA, Sucursala Olt Superior, Gheorghe Pătru, situaţia delicată în care a ajuns Primăria Perişani nu poate fi imputată în nici un caz Guvernului, ci primarului Ion Sandu, care a fost victima propriei lăcomii în ceea ce priveşte afirmarea rapidă. În opinia avocatului Pătru, primarul Sandu a încercat să forţeze lucrurile, dorind să câştige un capital de imagine, fără o bază serioasă în privinţa sustenabilităţii finanţării lucrărilor din fondurile guvernamentale: „Eu nu văd decât un singur vinovat: primarul. Un primar care este manager bun nu are asemenea datorii, pentru că nu se întinde mai mult decât îi este plapuma. Sunt şi primari care nu vor să se afirme aşa, peste noapte. Primarul a dat drumul la lucrare, fără să ştie ce consecinţe va avea acest lucru şi sperând că va face rost de bani. S-a dus la Guvern, a scos la licitaţie, firmele de construcţie au depus documentaţiile şi au câştigat. Noi am mai avut lucrări şi în alte localităţi, dar primarii s-au descurcat, ne-au plătit la timp sau au suspendat lucrările dacă n-au avut bani.”. Avocatul Gheorghe Pătru susţine până la capăt cauza firmei pe care o reprezintă. În opinia sa, societatea Hidroconstrucţia a executat lucrările în termenul stabilit şi merită acelaşi tratament din partea beneficiarului lucrărilor. Clauzele contractuale nu prevedeau sursa finanţării lucrărilor executate pentru Primăria Perişani. Societatea Hidroconstrucţia doreşte să-şi recupereze astfel cu orice preţ datoria de 300.000 de lei, la care se adaugă penalităţile în valoare de 200.000, de pe urma tergiversării plăţii proceselor civile.
Hidroconstrucţia a aşteptat termenul legal, de şase luni, dat de Guvernul României pentru plata datoriilor, iar în luna iunie a depus executorului judecătoresc cererea pentru executarea silită. „Acţiunile noastre sunt emise de doi ani. Deja, sunt trei luni de când cererea este pe rolul executorului judecătoresc, din 16 iunie 2011. S-a făcut somaţia de executare către primărie, iar primăria trebuie să facă demersurile mai departe. Noi aşteptăm cele şase luni pe care le-a dat Guvernul. Aşa ne spune legea că trebuie să aşteptăm la instituţiile publice, dar în luna a şasea am introdus cererea de executare. Începând cu anul viitor se va face executarea.”, explică avocatul Gheorghe Pătru. Primăria Perişani se află într-o situaţie foarte delicată. Datoriile către Hidroconstrucţia, de 500.000 de lei, trebuie plătite până la sfârşitul anului, pentru a nu se ajunge efectiv la executarea silită şi blocarea tuturor conturilor. Deşi a primit promisiuni de la toate instituţiile şi parlamentarii vâlceni, primarul Sandu se teme pentru viitorul primăriei pe care o conduce. „Am somaţie de executare silită. Conform Ordonanţei 22, sunt păsuit şase luni. Vom vedea prin ianuarie ce se întâmplă. Dacă nu se rezolvă situaţia, vor scoate la licitaţie bunuri sau blochează conturile disponibile altor investiţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu