Primăria Buzău, pe un butoi de pulbere | Culisele scandalului care i-ar putea costa pe aleși 20 de milioane de euro

Săptămâna trecută, în sala de ședințe a Consiliului Local Municipal s-a consumat o nouă etapă a disputei – ce tinde să devină război în toată regula – între omul de afaceri Ionel Gagu și aleșii municipali. 
Săptămâna trecută, în sala de ședințe a Consiliului Local Municipal s-a consumat o nouă etapă a disputei – ce tinde să devină război în toată regula – între omul de afaceri Ionel Gagu și aleșii municipali. 

Săptămâna trecută, în sala de ședințe a Consiliului Local Municipal s-a consumat o nouă etapă a disputei – ce tinde să devină război în toată regula – între omul de afaceri Ionel Gagu și aleșii municipali. 

În cadrul întâlnirii, Ionel Gagu, „părintele” proiectului rezidențial Orizont, a anunțat ceea ce se vorbea prin târg de mai multă vreme: investitorul este hotărât să dea în judecată primăria sau consiliul local pentru despăgubiri de…țineți-vă bine: 20 de milioane de euro!

Destinul cartierului rezidențial Orizont seamănă cu cel al unui erou de basm, care, pentru a-și atinge scopul, trebuie să parcurgă un drum inițiatic înțesat cu obstacole și probe de netrecut. După aproape douăzeci de ani de când a fost ridicat, functionează tot „cu chirie”, deoarece terenul dr dedesubt nu poate fi înstrăinat.

Necazurile pentru Ionel Gagu au început în momentul în care a înțeles că Primăria nu vrea să îi vândă terenurile pe care a fost ridicat complexul rezidențial, iar asta din cauza unei interpretări diferite a legii.

După ce a investit peste 120 de milioane de euro în complexul imobiliar, Ionel Gagu nu poate cumpăra și terenurile de sub case și blocuri, iar asta, spune el, îi creează prejudicii financiare uriașe și este hotărât să scoată banii de la reprezentanții municipalității.

Povestea pe scurt:

La începutul anilor 2000, un teren de 33 de hectare era trecut din proprietatea statului în proprietatea privată a municipiului Buzău, Zece ani mai târziu, procurorii aveau să-l acuze pe primarul Constantin Boșcodeală că trecerea terenului a fost nelegală și că primăria și-a apropriat o altă suprafață decât cea cuvenită, una mai valoroasă din punct de vedere economic.

Anii au trecut, iar pe acest teren s-a ridicat un superb complex rezidențial, cartierul Orizont, o investiție care l-a costat pe Ionel Gagu peste 120 de milioane de euro.

Între timp, litigiul dintre stat și primărie s-a soluționat în instanță și totul părea că va reintra în normal. Cum era firesc, investitorul a cerut primăriei Buzău să-i vândă și terenurile de sub case, pentru ca proprietarii să fie stăpâni nu doar pe construcție. Ajuns în fața consilierilor municipali, Ionel Gagu s-a lovit însă de un refuz, iar acum este hotărât să își recupereze cumva prejudiciile.

În ultima ședință a CLM, Gagu le-a vorbit consilierilor, cărora le-a spus că este pe punctul de a da în judecată municipalitatea și de a cere despăgubiri în valoare de 20 de milioane de euro. În mandatul 2016-2020, foștii consilieri au avut trei tentative de a adopta o hotărâre în care să permită, în continuare, vânzarea terenurilor de sub casele din Orizont. Numai că nici ultima hotărâre, adoptată la ultima ședință a vechiului Consiliu, a fost înapoiată pentru revocare, de Instituția Prefectului pentru că avea un aviz negativ din partea secretarului Primăriei Buzău, Eduard Pistol, opinia acestuia fiind că vânzarea e nelegală.

Gagu a luat foc

Dezvoltatorul din Orizont le-a explicat aleșilor că refuzul de a da undă verde vânzării terenurilor o să îi coste răspunderea în solidar în procesul în care va solicita daune de 20 de milioane de euro. ”Lucrul cel mai urât e că o mare parte din aceste locuințe sunt vândute către cetățeni care și-au pus la bătaie economiile, încearcă să ia credite și vor să locuiească într-un cartier civilizat. Pentru că nu sunt proprietarii terenurilor, nu pot face credite la bănci, nu pot face branșamente la gaze, etc. În acest moment, conform extrasului de carte funciară, Primăria Buzău este proprietarul acelor terenuri. În cazul în care, presupunând prin absurd, se va constata că primăria nu e proprietar, eu va trebui să fiu despăgubit. De către cine? De către Primăria Buzău care mi-a dat autorizație să construiesc.”

La rândul său, secretarul municipiului Buzău, Eduard Pistol, a venit cu explicații care să-i liniștească pe consilierii îngrijorați că vor plăti, în solidar cu Primăria Buzău. Citiți continuare pe ReporterBuzoian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel