Prima victimă a legii anti-avort din Polonia

Prima victimă a legii anti-avort din Polonia / Foto: Pixabay
Prima victimă a legii anti-avort din Polonia / Foto: Pixabay

Legea anti-avort din Polonia face prima victimă.

Legea anti-avort din Polonia a făcut prima victimă. O tânără de 30 ani a murit din cauza unei sarcini cu probleme. Femeia ar fi putut fi salvată, dacă medicii i-ar fi întrerupt sarcina, scrie Realitatea.net.

Se pare că medicii au știut că sunt șanse mici ca femeia să ducă sarcina la capăt, însă legea anti-avort nu le-a permis să acționeze și să întrerupă sarcina. Fătul a murit, iar ulterior, femeia a făcut septicemie și s-a stins din viață.

Cazul acestei femei vine într-o perioadă extrem de delicată politic în Polonia. Recent, o inițiativă promovată de o organizație anti-avort susține impunerea de pedepse aspre pentru avort și a fost acceptată de președinta Parlamentului. Propunerea prevede pedepse între cinci și 25 de ani și, în unele situații, închisoare pe viață pentru avort. Mai mult, noua propunere elimină și excepțiile care există în acest moment în lege. În cazul femeii de 30 de ani, medicii s-ar fi temut de faptul că ar fi putut fi pedepsiți prin lege, așa că au amânat intervenția.

Manifestații la un an după ce avortul a fost interzis în Polonia

În Polonia au fost organizate pe 21 octombrie demonstraţii pentru a apăra dreptul la avort legal. Manifestațiile au fost organizate cu ocazia marcării unui an de la decizia Curţii Constituţionale care a interzis practic întreruperea voluntară a sarcinii, informează AFP, scrie Agerpres. 

Câteva sute de manifestanţi s-au adunat la Varşovia, blocând traficul într-unul din cele mai aglomerate sensuri giratorii ale capitalei, după care s-au îndreptat către clădirea Curţii Constituţionale. Proteste de dimensiuni mai mici au avut loc şi în alte oraşe din Polonia.

"Ne apărăm dreptul la avort, dreptul nostru fundamental de a decide pentru noi înşine şi viitorul nostru", a declarat pe Facebook asociaţia pentru drepturile femeilor Strajk Kobiet, care a organizat protestul.

Pe 22 octombrie 2020, Curtea Constituţională, susţinută de guvernul populist de dreapta, a scos în afara legii întreruperea voluntară a sarcinii în cazul unei malformaţii grave a fătului, care a avut ca rezultat interzicerea oricărui avort, cu excepţia cazurilor de viol sau incest sau când viaţa mamei este în pericol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel