Prima țară care se pregătește pentru dispariția sa. Situație juridică fără precedent la nivel mondial / video

Tuvalu
Tuvalu

Gândește-te o clipă la casa ta, la rădăcinile tale, la locul pe care îl iubești cel mai mult pe lume. Cum ar fi să dispară țara ta? Pentru alții, acest scenariu este realitate.

Pentru locuitorii a zeci de state insulare este o adevărată frică să trăiască așa. Creșterea nivelului mării din cauza schimbărilor climatice provoacă deja pierderi de teren și o lipsă de apă potabilă pe aceste insule. BBC MUNDO a analizat cazul Tuvalu, o țară insulară în Polinezia, situat în partea central-vestică a Oceanului Pacific, la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia. Este format din patru insule coraliene și 5 atoli. 

Youtube video image

Această națiune se pregătește, din punct de vedere legal, pentru cel mai rău caz: scufundarea totală a teritoriului său

Ministrul Justiției, Comunicațiilor și Afacerilor Externe din Tuvalu, Simon Kofe, a transmis un mesaj dramatic la COP26, recentul summit privind schimbările climatice de la Glasgow, Scoția: „Ne scufundăm, dar pericolul nu este doar la noi”. Drama cu care se confruntă Tuvalu astăzi este un efect al impactului grav al schimbărilor climatice care va lovi din ce în ce mai mult, în moduri diferite, diverse alte ţări din lume.

Tuvali este o țară cu o suprafață de 26 de kilometri pătrați, unde trăiesc aproximativ 12.000 de oameni. Este o zonă deosebit de vulnerabilă la încălzirea globală. În ultimii ani, odată cu creșterea nivelului mării, se vede erodarea unor părți ale insulei. Tuvalu se confruntă, de asemenea, cu cicloane mai puternice și perioade de secetă.

O altă problemă importantă este lipsa apei potabile. Oamenii au început să bea apă de ploaie. Apa oceanului se infiltrează sub pământ în anumite zone și acest lucru afectează stratul acvifer. Pătrunderea apei saline a făcut, de asemenea, terenurile agricole inutile. În prezent, guvernul taiwanez finanțează și gestionează un proiect-pilot de producere a alimentelor în condiții controlate în Tuvalu. Executivul de acolo a trebuit să importe nu doar alimente, ci și sol sau îngrășământ.

Lupta țărilor insulare


Statele insulare precum Tuvalu au cerut, de mai bine de 30 de ani, o acțiune globală concretă în domeniul climei. În 1990, națiunile insulare din Pacific au format o alianță diplomatică cu altele din Caraibe, precum Antigua și Barbuda și Oceanul Indian, precum Maldive. Obiectivul a fost crearea unui front comun în negocierile privind schimbările climatice. Alianța statelor insulare mici este o organizație interguvernamentală a țărilor insulare mici și de coastă. AOSIS are astăzi 39 de membri și a jucat un rol cheie în a face vizibil impactul grav al încălzirii globale în țările în curs de dezvoltare.

4. -imagine fara descriere- (tuvalu_87656700.jpg)

Contribuția statelor mici insulare în curs de dezvoltare la emisiile globale de CO2 este mai mică de 1%, scrie BBC MUNDO. Aceste țări sunt cel mai puțin responsabile pentru daunele aduse mediului la nivel global, dar paradoxul este că plătesc cel mai mare preț.

O situație juridică fără precedent

Avem de-a face cu o situație juridică fără precedent. „Standardele internaționale, în acest moment, nu sunt în favoarea unor țări ca a noastră, dacă vom dispărea, pentru că este un domeniu total nou al dreptului internațional, nu am văzut niciodată o țară dispărând din cauza schimbărilor climatice. Tuvalu explorează, în prezent, căi legale pentru acceptarea internațională deoarece, chiar dacă țara va dispărea, aceasta să continue să fie recunoscută ca stat și să aibă acces la resursele zonei sale maritime, potrivit Kofe.

„Nu am identificat țările în care am dori să ne mutăm, pentru că suntem, de asemenea, conștienți că relocarea poate fi folosită ca scuză de către unele dintre țările mai mari, care ar putea spune: „Le dăm teren să se mute și continuăm cu Emisii de gaze cu efect de seră”. Relocarea este o ultimă soluție pentru noi”, a mai zis ministrul de Externe citat de BBC MUNDO.

Așadar, în ciuda eforturilor internaționale de reducere a efectelor modificării drastice a climei, națiunile insulare cu niveluri joase continuă să simtă greutatea răspunsului inexorabil al oceanului. Pe măsură ce țara devine treptat inundată, micul Tuvalu ar putea deveni prima victimă a schimbărilor climatice induse de om și un avertisment al evenimentelor care se desfășoară pe țărmurile planetei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel