Prima reacție a lui Puiu Popoviciu după decizia legată de extrădare

Imagine de succo de la Pixabay
Imagine de succo de la Pixabay

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a reacționat după decizia legată de extrădare. 

Britanicii au respins extrădarea lui Puiu Popoviciu. Omul de afaceri a spus pentru emisiunea 'News Hour with CNN' de la Antena3, moderată de Ana Maria Roman, Sabrina Preda şi Sergiu Cora: 'Sunt fericit că cea mai conservatoare justiție din lume mi-a dat dreptate'.

Afaceristul a primit vestea la Londra, acolo unde s-a predat în 2017 și a fost eliberat pe o cauțiune de 200.000 de euro. 

Timp de aproape patru ani, statul român s-a luptat să obțină extrădarea lui Popoviciu, după ce acesta a fost condamnat la șapte ani de închisoare de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul 'Băneasa'.

Înalta Curte a Marii Britanii, despre procesul lui Puiu Popoviciu

Înalta Curte a Marii Britanii apreciază că lui Puiu Popoviciu "i-au fost încălcate toate drepturile privind un proces echitabil".

Conform surselor DC News, instanţa britanică a decis în favoarea omului de afaceri Puiu Popoviciu pentru că în România dosarul său nu ar fi fost judecat corect. Este o palmă grea dată justiţiei, dar şi propagandei din România, mai ales că decizia Înaltei Curţi de la Londra confirmă spusele apărătorilor omului de afaceri.  

Președintele completului a fost Lord Justice Timothy Holroyde, același magistrat care a decis extrădarea din Anglia a lui Alexandru Adamescu. În vara lui 2016, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat la nouă ani de închisoare în „Dosarul Băneasa”, pentru complicitate la abuz în serviciu, pedeapsă redusă ulterior la 7 ani cu executare. Louis Freeh, avocatul lui Puiu Popoviciu, a avut o reacție fermă privind condamnarea omului de afaceri (Citește mai mult AICI).

Decizia Înaltei Curți a Marii Britanii, o premieră 

Este pentru prima dată când Înalta Curte a concluzionat că extrădarea către un stat membru al Uniunii Europene ar reprezenta un risc real de „negare flagrantă” a drepturilor unei persoane, arată doughtystreet.co.uk.

Ce declara Puiu Popoviciu

"Sunt profund dezamăgit de recenta decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României cu privire la condamnarea penală a omului de afaceri român Gabriel Popoviciu și la sentința de șapte ani de închisoare. Acestea nu sunt susținute nici de fapte, nici de lege. Echipa noastră a analizat temeinic dovezile prezentate împotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv documente și înregistrări clandestine ale conversațiilor sale. Această analiză a scos la iveală numeroase deficiențe de fapt și juridice în cazul împotriva domnului Popoviciu. De exemplu, martorul principal al procuraturii, care a încercat în mod repetat, dar fără succes, să-l facă pe domnul Popoviciu să se incrimineze prin înregistrări secrete, a recunoscut în instanță că nu a fost mituit de domnul Popoviciu - presupusa mită, inclusiv două sticle de lichior și materiale corporative promoționale (cum ar fi un stilou, un notebook și calendare). Fostul ministru al Educației, precum și alți martori, au mărturisit că terenul Băneasa nu a fost niciodată un bun public și, prin urmare, nu se poate susține acuzația legală de abuz de funcție. Multe alte deficiențe grave de fapt și de drept, incompatibile cu principiile fundamentale ale statului de drept, au fost, de asemenea, subliniate în raportul meu", a declarat atunci avocatul lui Popoviciu.

În vara lui 2019, o instanţă de la Londra a decis extrădarea lui Popoviciu în România, însă omul de afaceri a formulat apel la Înalta Curte a Regatului Unit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel