Prima planetă în afara galaxiei noastre, descoperită de astronomi

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Astronomii ar fi descoperit prima planetă care se află în afara galaxiei noastre. Specialiștii au folosit o tehnologie cu care vor să descopere și alte mii de exoplanete.

Astronomii au găsit indicii despre ceea ce ar putea fi prima planetă descoperită în afara galaxiei noastre, relatează BBC, scrie Mediafax.

Până în prezent au fost descoperite aproape 5.000 de "exoplanete" - lumi care orbitează în jurul unor stele dincolo de Soare -, dar toate acestea au fost localizate în interiorul Căii Lactee.

Cum a fost posibiliă descoperirea planetei

Posibila planetă, descoperită de telescopul cu raze X Chandra al Nasa, se află în galaxia Messier 51, care se află la o distanță de aproximativ 28 de milioane de ani-lumină de Calea Lactee.

Descoperirea se bazează pe tranzite, în care trecerea unei planete prin fața unei stele blochează o parte din lumina acesteia și produce o scădere caracteristică a luminozității care poate fi detectată de telescoape.

Specialiștii folosesc tehnica pentru a găsi mai multe planete

Tehnica a fost deja utilizată pentru a găsi mii de exoplanete.

Dr. Rosanne Di Stefano și colegii săi au căutat scăderi ale luminozității razelor X primite de la un tip de obiect cunoscut sub numele de "binar luminos cu raze X".

Aceste obiecte conțin, de obicei, o stea neutronică sau o gaură neagră care atrage gaz de la o stea însoțitoare care orbitează în apropiere. Materialul din apropierea stelei neutronice sau a găurii negre se supraîncălzește și strălucește la lungimi de undă de raze X.

La ce sunt atenți astronomii

Deoarece regiunea care produce raze X strălucitoare este mică, o planetă care trece prin fața ei ar putea bloca cea mai mare parte sau toate razele X, ceea ce face ca tranzitul să fie mai ușor de observat.

Membrii echipei au folosit această tehnică pentru a detecta exoplaneta într-un sistem binar numit M51-ULS-1.

"Metoda pe care am dezvoltat-o și am folosit-o este singura metodă implementabilă în prezent pentru a descoperi sisteme planetare în alte galaxii", a declarat pentru BBC News Dr. Di Stefano, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, SUA.

CITEȘTE ȘI: Constelațiile de sateliți, o problemă gravă pentru astronomia secolului XXI 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel