EXCLUSIV  Primă de carieră didactică. Telefoanele sunt pe lista produselor din categoria „echipamente IT” - Oficial

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

După ce ne-a trimis la Ministerul Educației, acum Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a răspuns solicitărilor DC News privind acordarea primelor de carieră didactică și a primelor de carieră profesională.

În rândurile de mai jos găsiți răspunsul la solicitarea DC News după ce, ieri, am semnalat că Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, ne trimite pentru răspunsuri la Ligia Deca, ministrul Educației.

VEZI ȘI: Primă de carieră didactică. Haos cu lista de produse admise pentru profesori. Ministrul Câciu refuză să-și asume normele de aplicare - https://www.dcnews.ro/prima-de-cariera-didactica-haos-cu-lista-de-produse-admise-pentru-profesori-ministrul-caciu-refuza-sa-si-asume-normele-de-aplicare_937162.html

Întrebările noastre au fost:

„Profesorii au dreptul să cumpere cărți și cursuri de specialitate, dar cine și cum decide care sunt cărțile și cursurile de specialitate? Există o listă cu acestea?


De asemenea, profesorii pot cumpăra „dispozitive IT”, dar înțelegem că profesorii nu au voie să cumpere telefoane, televizoare și ceasuri. De ce? Care este motivul? Profesorii au nevoie de telefoane, mai ales că au predat, în pandemie, și pe telefon. Așadar, ce intră în categoria „dispozitive IT”?


A cerut Comisia Europeană, Bruxelles, ca în această categorie de dispozitive IT să nu fie telefoanele? Cum este în alte țări din Europa? Aduc profesorii note justificative privind banii pe care îi dau, la fel ca în România?

Există un formular tip pe care trebuie să-l completeze profesorii pentru a-și justifica cheltuielile?


Așadar ce a cerut Bruxelles mai exact?”.


Ca urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene cu nr. 187755/06.11.2023, vă comunicăm răspunsul MIPE:


Acordarea primelor de primelor de carieră didactică și a primelor de carieră profesională este reglementată de OUG nr. 58/2023, cu modificările și completările ulterioare. Conform acestui act normativ, Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar.


Concret, art. 4 alin. 3) din OUG nr. 58/2023 reglementează: „Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională.”
Vă informăm că MIPE asigură finanțarea primelor de carieră didactică și a primelor de carieră profesională din fondurile europene alocate României, prin Programul Educație și Ocupare. În plus, subliniem că beneficiarii acestor prime (cadrele didactice și personalul didactic auxiliar) vor primi în cel mai scurt timp posibil cardurile și sumele aferente primelor. 


Referitor la cheltuielile eligibile în cadrul măsurilor de sprijin educațional, prevăzute de OUG nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene precizează că a fost emis Ordinul de ministru nr. 3956/2023, publicat în Monitorul Oficial în data de 20 octombrie 2023.


În ceea ce privește cheltuielile cu echipamente IT, se consideră cheltuieli eligibile cheltuielile precum achiziția de laptop-uri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care se pot folosi în procesul educațional. 


Precizăm că în toată această perioadă a existat un dialog permanent între MIPE și reprezentanții instituțiilor educaționale și că împreună depunem toate eforturile astfel încât măsurile guvernamentale, în special cele din fonduri europene nerambursabile, să sprijine angajații din sectorul educațional și creșterea calității actului de educație. Menționăm că aceste informații au fost făcute transmise și prin comunicatul de presă disponibil aici: https://mfe.gov.ro/primele-de-cariera-didactica-cheltuieli-eligibile/. 


Informații referitoare la acordarea celor două categorii de prime, inclusiv Ordinul nr. 3956/2023, cât și răspunsuri la întrebările frecvente sunt publicate pe site-ul MIPE, la următorul link: https://mfe.gov.ro/acordarea-primelor-de-cariera-didactica-si-a-primelor-de-cariera-profesionala/, iar informațiile sunt actualizate periodic.


Nu în ultimul rând, subliniem că Ministerul Educației și MIPE sunt în contact permanent cu reprezentanții cadrelor didactice și ai sindicatelor din domeniul educației pentru a furniza informațiile necesare și pentru o implementare cât mai bună a acestui program.

Vă mulțumim pentru solicitare”, a transmis echipa de comunicare a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel