Prim-viceguvernatorul Cernăuțiului, precizări despre legea învățământului din Ucraina

Pavliuck Mykhailo, prim-viceguvernatorul Regiunii Cernăuți a făcut câteva precizări legate de noua lege a învățământului promulgată recent de președintele Petro Poroșenko, lege care întărește învățământul în limba ucraineană în școli, reformă criticată de altfel de autoritățile din România și din alte țări din regiune care au comunități etnice în Ucaina.

"Administrația regională de stat a Regiunii Cernăuți a avut o atitudine pozitivă față de eventualele nemulțumiri, eventualele discuții care are au fost provocate de noua lege a educației", a declarat  Pavliuck Mykhailo, prim-viceguvernator al Regiunii Cernauți.

"Pentru Administrația Cernăuțiului este foarte important ca reforma în sistemul educativ din Ucraina să se desfășoare în condiții normale, condiții care să asigure un nivel adecvat învățământului, un nivel care să se apropie de standardele europene.  Ne referim aici atât la învățământ, la procesul educativ, cât și la nivelul de trai, la condițiile de care dispun cadrele didactice.

Problema asigurării unor condiții adecvate procesului de instruire rămâne o problemă de actualitate pentru Administrația regională atât cu referire la sistemul educativ preșcolar cât și la școlile cu predare în limba română din raioanele în care locuiesc compact românii.

[citeste si]

Noua lege asigură predarea  în școlile românești a unor obiecte de profil în limba română în condițiile în care părinții vor solicita acest lucru. În același timp se asigură predarea limbii ucrainene, astfel încât elevii să poată susține examene naționale pentru ca aceștia să aibă acces la învățământul universitar, urmând ca în viitor să-și poată desfășura activitatea pe piața muncii care necesită cunoașterea limbii de stat. 

Noua lege a învățământului asigură accesul vorbitorilor de limbă română pe piața muncii atât din regiunea Transcarpatia, cât și din alte regiuni ale Ucrainei", a mai declarat oficialul ucrainean.

În weekend-ul trecut,  o delegație a Primăriei Sectorului 1 condusă de primarul Daniel Tudorache, împreună cu oficiali ai Ambasadei României în Ucraina, ai Consulatului Roman la Cernauti și reprezentanți ai Ministerului Românilor de Pretutindeni au fost invitați la aniversarea celor 609 ani de atestare documentară a Cernăuților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel